naar top
Menu
Logo Print

Woningen worden virtuele energiecentrale van de toekomst

400.000 gerenoveerde woningen kunnen 1 kerncentrale vervangen
magazine

Knauf Energy Solutions heeft een exclusieve technologie gepresenteerd die de renovatie- en energiesector drastisch kan veranderen. Hun geavanceerde industrie 4.0 technologie maakt het mogelijk om zeer accuraat de energie-efficiëntie van een individuele woning in kaart te brengen. Een intelligent systeem – in Vlaanderen als eerste ter wereld toegepast – meet de prestaties van een woning voor en na de renovatie. Zo kan de kwaliteit van de renovatie gecontroleerd worden en kan de gewonnen energie-efficiëntie gedetailleerd (per kWh) in kaart worden gebracht.
Om deze technologie te testen zijn er verschillende pilootprojecten gelanceerd in België, waaronder in Halle, Brugge en Eeklo. De eerste resultaten van het project in Eeklo, goed voor 21 sociale woningen, zijn indrukwekkend. Ze tonen aan dat kleine maar berekende maatregelen (in dit geval spouwmuur- en dakisolatie) de energie nodig om de woning te verwarmen kunnen halveren met 50%.
Deze doorbraak in digitale capaciteit kan nu ook gebruikt worden om de eerste virtuele energiecentrale te bouwen. Op basis van de eerste proefprojecten is het immers duidelijk dat 400.000 gerenoveerde woningen aan een lage kostprijs de energie van 1 kerncentrale kunnen vervangen, en dat op een veel goedkopere manier. Hiermee kan deze nieuwe technologie een belangrijke rol spelen in de transformatie naar een emissievrij energiesysteem.

KNAUF ENERGY SOLUTIONS

KNAUF ENERGY SOLUTIONS

+32474996064
-