naar top
Menu
Logo Print

Green Deal voor circulaire economie

Andere producten, diensten en verdienmodellen noodzakelijk
magazine

Meer dan 60% van de CO2-uitstoot heeft te maken met de materialen die worden gebruikt in de bouwsector. De circulaire economie biedt oplossingen om die impact te verlagen. Voor de bouwsector betekent dat hergebruik en maximale hoogwaardige recyclage van bouwmaterialen, focus op veranderingsgericht bouwen, optimaal ruimtegebruik en het verlengen van de levensduur van gebouwen en hun materialen enz.
Om in Vlaanderen tegen 2050 een circulaire economie te hebben zijn andere producten, diensten en verdienmodellen nodig. Een nauwe samenwerking van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers kan dit realiseren. Daarom lanceert Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel samen met Vlaanderen Circulair, de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de OVAM de Green Deal Circulair Bouwen.
Alle partners engageren zich in dit innovatief lerend netwerk om praktijkervaringen te delen met andere bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties. Tot 2023 zetten ze samen experimenten op om de circulaire principes in de praktijk te testen en de knelpunten bloot te leggen. Een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen. Binnen de Green Deal zal er ook een multidisciplinaire onderzoeksgroep, Proeftuin Circulair Bouwen, werken op de hefbomen die deze knelpunten kunnen wegwerken. Voor meer info kan u terecht op de website van Vlaanderen Circulair.