naar top
Menu
Logo Print

Al 100.000 spouwmuurisolaties in Vlaanderen

Ingreep maakt oude woning energiezuiniger en verhoogt wooncomfort
magazine

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft geholpen bij de 100.000e spouwmuurisolatie in Vlaanderen. Het isoleren van spouwmuren is een prima maatregel om oude woningen energiezuiniger te maken. De lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuren wordt opgevuld met minerale wol of bolletjes piepschuim (EPS), waardoor de warmte binnen blijft in de winter en woning minder snel opwarmt in de zomer.
Spouwmuurisolatie kost 20 à 23 euro/m². Daartegenover staat een besparing van 2,5 à 3 euro/m². Sinds juli 2012 bestaat er ook een Vlaamse premie van 5 euro/m², op voorwaarde dat de isolatie door een erkend installateur wordt uitgevoerd. “Sinds het kwaliteitssysteem in 2012 in het leven werd geroepen, werd bijna 12,4 miljoen vierkante meter spouwmuur na-geïsoleerd. Jaarlijks komt dat overeen met een lagere energiefactuur van bijna 31 miljoen euro en een vermeden CO2-uitstoot van 143.000 ton”, aldus minister Peeters.
De 100.000e spouwmuurisolatie vond plaats in Elen, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Daar is sociale huisvestingsmaatschappij ‘Ons Dak’ bezig met het grootste gezamenlijke na-isolatieproject in heel Vlaanderen; in één jaar tijd krijgen maar liefst 428 woningen spouwmuurisolatie. Lydia Peeters: “Ook in de sociale woningbouw en verhuursector is na-isolatie aangewezen. Dankzij de schaalgrootte van dit project kan de aannemer de werken goedkoper uitvoeren. De huurders verhogen hun wooncomfort én verlagen hun energiefactuur met 150 euro per jaar.”