naar top
Menu
Logo Print

BATIBOUW 2020 KRIJGT UPGRADELogo2020

IN DIT ARTIKEL:

Grote veranderingen voor BATIBOUW 2020
Nieuwe formule voor professionals
Verschillende thematische zones
Praktische info over de beurs
Beursthema's

KORTER EN MET EXCLUSIEF KADER VOOR PROFESSIONALS

Na een succesvolle zestigste editie, besloten de initiatiefnemers van Batibouw om de bekende bouw- en verbouwbeurs een grondige makeover te geven. Zo hebben ze een nieuwe formule voor professionals ingevoerd, opgedeeld in drie aparte, maar simultaan plaatsvindende beurzen. Daarnaast krijgt ook het beursplan een nieuw jasje. Zo is er een aparte advieszone, waar de bezoeker vragen kan afvuren op professionelen uit de sector. De zones zijn dit jaar veel 'logischer' ingedeeld, door bijvoorbeeld alles van bouw en renovatie samen te plaatsen. Daarnaast is er een eco- en innovatieparcours, een inspiratiezone en elke fervente (hobby)klusser kan zijn hart ophalen tijdens verscheidene workshops en demonstraties. Kortom, op Batibouw 2020 is voor elk wat wils.

VERANDERINGEN DOORGEVOERD VOOR EDITIE 2020

De beurs werd ingekort van 11 naar 9 dagen - twee weekends met vijf weekdagen daartussen. De professionele dagen worden vervangen door een nieuwe formule waarbij professionals uit de sector gedurende de hele beurs in een exclusief kader zullen worden uitgenodigd.
“De beurzensector moet resoluut voor de toekomst kiezen,” weet Philippe Lhomme, voorzitter van Fisa, het bedrijf dat Batibouw organiseert. “We denken dan ook al een hele tijd na over een heruitvinding van onze evenementen. Batibouw is een uitzonderlijk en welbekend merk, dus een make-over als deze is een spannende uitdaging.”
Frédéric François, de nieuwe directeur van Fisa, voegt daaraan toe: “Ons hele team zal werken aan de nieuwe editie die zal plaatsvinden van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart, een editie vol vernieuwingen. We willen volgend jaar nóg meer doelgroepen bereiken.”

OOK NA DE WERKUREN...

De openingsuren van de beurs werden aangepast zodat de bezoekers BATIBOUW ook makkelijk na de werkdag kunnen bezoeken, zonder daarom in de file te zitten. De beurs zal dus geopend zijn van 12u tot 20u30 tijdens de week en van 10u tot 18u30 tijdens het weekend. Bovendien kunnen bezoekers gebruik maken van een gratis ticket geldig voor een bezoek tijdens de week vanaf 16u (nocturne uitgezonderd).

NIEUWE FORMULE VOOR PROFESSIONALS

FISA blijft vernieuwen en speelt actief in op de evoluerende wensen van zowel professionals als particulieren. Daarom zullen de professionele dagen worden vervangen door aparte vakbeurzen tijdens BATIBOUW 2020, die in Paleis 1 van Brussels Expo zullen worden georganiseerd. Het gaat om FINISHING, vakbeurs voor de afwerking, op woensdag 4 maart, PROBUILD, vakbeurs voor ruwbouw, dakwerken en profielen, eveneens op woensdag 4 maart en INSTALLPRO, vakbeurs voor installateurs van HVAC, sanitair en elektriciteit, op vrijdag 6 maart.

Exposanten kunnen dus zowel aanwezig zijn tijdens de negen particuliere dagen van BATIBOUW als tijdens één of meerdere van de vakbeurzen. Deze beurzen zijn enkel toegankelijk op uitnodiging en vooraf registreren is verplicht. Voor de genodigden is er gratis catering voorzien. Architecten hebben echter de mogelijkheid om zowel naar BATIBOUW te gaan als naar de drie beurzen voor professionals.

inspiratiezone

ZONES

AANEENSLUITING VAN VERSCHILLENDE ZONES

Het beursplan werd zo aangepast zodat sectoren die elkaar al aanvulden, nu nog slimmer bij elkaar worden geplaatst. Zo vormen ze eigen zones die bijzonder handig zijn voor de bezoeker. BATIBOUW 2020 zal onder meer bestaan uit een zone voor alles wat met bouw en renovatie te maken heeft, een zone voor buitenschrijnwerk en tools en een zone voor verwarming, koeling, ventilatie en (hernieuwbare) energie.

ADVIESZONE

Voor deze nieuwe editie van BATIBOUW staat de bezoeker meer dan ooit centraal. In een speciale advieszone vooraan in Paleis 5 kunnen bezoekers een kwartier lang vragen stellen aan professionelen uit de sector. In twee conferentiezones (in Paleis 5 en 12) geven merken, exposanten en partners uiteenzettingen over verschillende specifieke thema’s. Het doel is telkens de bezoeker nog beter te informeren over interessante nieuwigheden of vernieuwde regelgeving en normering.

ECO- EN INNOVATIEPARCOURS

Deze editie werd nog verder vernieuwd. Ecologie en de zoektocht naar innovaties zijn belangrijke onderwerpen voor de bezoeker. Daarom stelt FISA, in samenwerking met Sanoma, een eco-parcours en een innovatie-parcours voor, dat over de hele beurs te volgen is. Voor de exposanten is dit een uitgelezen mogelijkheid om hun nieuwigheden te presenteren en van extra visibiliteit te genieten.

ZONE ALTERNATIEF WONEN (Paleis 4)

"Anders leven" is zonder twijfel een actuele trend. Daarom heeft BATIBOUW ook een zone met de naam "Alternatief Wonen", waar bezoekers alternatieve manieren van wonen kunnen ontdekken: van boomhut over container tot drijvend huis. En wie weet vormt één van deze manieren van wonen in de toekomst wel dé oplossing voor de wereldwijde bevolkingsdichtheidsproblematiek.

ZONE "EXPERIENCE PLAZA" (Paleis 12)

Centraal in Paleis 12 wordt een conferentiezone ingericht waar verschillende sprekers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. De thema's die hier besproken worden zijn warmtepompen, verwarmingsoplossingen en energieverbruik. Aan de overkant van deze zone kunnen bezoekers even ontspannen in een café, waar ze ook boeken kunnen raadplegen over verschillende woongerelateerde thema's. 

DO IT YOURSELF ZONE (Paleis 3)

FISA voorziet bovendien een workshop zone voor de bezoekers, die op een steeds interactievere manier de beurs willen bezoeken. In de « Do It Yourself » zone kunnen exposanten workshops, demonstraties of wedstrijden houden voor bezoekers die graag zelf de handen uit de mouwen steken. 

VERHUIS ZONE (Paleis 3)

Hier vinden bezoekers oplossingen en diensten voor hun verhuis of voor situaties waar ze gedurende een bepaalde periode opslagruimte nodig hebben.

interactieve zone

INSPIRATIEZONE (Paleis 4)

De « Inspiratiezone » toont vier verschillende types woningen: een studio, een appartement met één kamer, een appartement met twee kamers en een unifamiliale woning. In deze woningen zijn telkens producten van de exposanten te zien. De realistische setting zorgt ervoor dat bezoekers zich beter kunnen inbeelden hoe deze producten in hun eigen woning zouden passen.

 

 

ZONE VOOR STARTUPS (Paleis 5)

De voorkant van Paleis 5 wordt omgetoverd tot een zone waar bezoekers startups kunnen leren kennen, een eerste advies kunnen vragen over de start van hun project of 3D-printing en de impact daarvan op de wereld van morgen te ontdekken.

NADRUK OP DIGITALISERING

DIGITALISERING ALOMTEGENWOORDIG

Digitalisering is alomtegenwoordig en heeft een invloed op alle sectoren. BATIBOUW speelt op alle niveaus in op digitalisatie. Zowel exposanten, professionele bezoekers als particulieren registreren zich online voor de beurs. BATIBOUW is bovendien 365 dagen online te raadplegen onder de vorm van nieuwsbrieven, digitale magazines, blogposts en sociale media, wat zorgt voor heel wat interactie tussen bezoekers en exposanten. FISA stelt ook een app ter beschikking met de praktische info en een handig interactief plan van de beurs, zodat bezoekers eenvoudig de exposanten vinden die zij nodig hebben tijdens hun bezoek.

PRAKTISCHE INFO

BATIBOUW 2020 vindt plaats in de hallen van Brussels Expo van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart 2020.

Kinderen tot 6 jaar kunnen de beurs gratis bezoeken.

AFTERWORK ACTIE!

Alle bezoekers kunnen BATIBOUW tijdens de week gratis bezoeken vanaf 16u (exclusief nocturne op 05/03).

TOEGANG

Wie Batibouw wil bezoeken, neemt best het openbaar vervoer. Dat raadt de organisatie de bezoekers aan. “Hoewel Brussels Expo verbonden is met de belangrijke snelwegen van het land en direct naast de Brussels Ring gelegen is,  zijn we ons bewust van de problematiek rond mobiliteit in en rond onze hoofdstad; vandaar dat we bezoekers aanraden de auto thuis te laten”, verduidelijkt Jan Jughmans, woordvoerder van de beurs.
Met een B-dagtrip combineer je een trein- en metrorit met een toegangsticket voor de beurs. Ook met de tram of met de bus is Brussels Expo vlot te bereiken.

Met de wagen of de motor is Brussels Expo vanuit alle hoeken van het land bereikbaar (gps: Belgiëplein 1, 1020 Brussel). Op de Ring neemt u afrit 7a en volgt u de bordjes EXPO. Brussels Expo beschikt over voldoende parkeergelegenheid op parking C. 
Parking C is onmiddellijk bereikbaar vanaf uitrit 7a en biedt plaats aan 10.000 wagens. Dankzij de voetgangersbrug kan u van Parking C rechtstreeks diverse paleizen binnenwandelen. (Ticket: 5 €)

OPENINGSUREN

 • Professionele dagen:
  FINISHING: woensdag 4 maart 2020: 12.00 u. - 20.30 u. (Paleis 1)
  PROBUILD:  woensdag 4 maart 2020: 12.00 u. - 20.30 u. (Paleis 1)
  INSTALLPRO: vrijdag 6 maart 2020: 12.00 u. - 20.30 u. (Paleis 1)
  Enkel op uitnodiging
 • Publieksdagen:
  zaterdag 29 februari - zondag 8 maart: 10.00 u. - 18.30 u (weekends)
  Nocturne (donderdag 5 maart): open tot 22.00 u.

TICKETS

Tickets : 15 € aan de kassa, 13,50 € online via batibouw.com  

THEMA'S VAN BATIBOUW 2020

BATIBOUW 2020 wil inspelen op de huidige milieubewuste trend en de opkomende groene golf die cruciaal zal zijn voor onze toekomst. Daarom bieden de thema's verschillende oplossingen om de ecologische voetafdruk te verkleinen bij bouwprojecten en renovaties.

Green building

Eén van de antwoorden is dat dit kan door constructiemethodes te gebruiken met recycleerbare materialen en zich zo in te schrijven in de kringloop economie ('circulaire economie'). Dit is een economisch en industrieel systeem dat ernaar streeft om producten, de onderdelen daarvan en materialen zo lang mogelijk in de omloop te houden binnen het systeem, met behoud van de gevraagde kwaliteit. De kringloopeconomie gaat in tegen de lineaire economie, die producten en materialen gewoon afdankt aan het einde van hun levensduur. 

Yurt, tipi, hut, chalet, caravan, koepel, tiny house, zôme, earthship, grotwoning, container: deze alternatieve vormen van wonen zijn nu nog geen standaard, maar meoten gezien worden als mogelijke woonomgevingen van de toekomst. De alternatieve woonvorm is ook één van de mogelijke oplossingen voor de huisvestingscricis (in België alleen al zijn er tegen 2026 200.000 bijkomende woningen nodig). Daarenboven is deze woonvorm duidelijk goedkoper en dus haalbaarder voor wie geen 20 jaar van zijn of haar leven wil of kan spenderen aan de terugbetaling van een huis.

Smart heathing and cooling

Hoe kan je slimme verwarming en koeling mee opnemen in de bouw of renovatie van je woning? Voor zowel een nieuwbouw als een renovatie op grote schaal is een warmtepomp vaak de meest logische keuze. Ze staat garant voor een ecologisch en energiezuinig huis dat opgewassen is tegen de uitdagingen van de toekomst. Een lagetemperatuurwarmtepomp in combinatie met een vloerverwarmingssysteem verbruikt aanzienlijk minder energie dan fossiele brandstoffen! Bovendien kunnen verschillende toestellen de woning ofwel verwarmen ofwel afkoelen, zodat je in elke ruimte steeds de meest optimale temperatuur krijgt. Digitale oplossingen zoals domotica dragen ook bij tot verminderde energieproductie. Als ze goed afgesteld is, kan je met een domotica-installatie jaarlijks tussen de 25 en 30% aan energie besparen. Met automatische programmatie kan je bijvoorbeeld de temperatuur binnenshuis verlagen en regelen tijdens de daluren, of ervoor zorgen dat huishoudtoestellen pas dan ingeschakeld worden.

Small is beautiful

De badkamer- en keukentrends dit jaar zijn gebaseerd op "klein en schattig". In België moeten we immers meer rekening houden met kleinere leef- en bouwruimtes. Vroeger waren grote huizen buiten de stad de norm. Vandaag kiezen we meer en meer voor een woning in de stad, vooral om mobiliteitsredenen. We willen niet meer vastzitten in de file, en dichter bij ons werk gaan wonen. Het resultaat? We leven met meer mensen op minder vierkante meters en wonen in kleinere ruimtes. Daarom is een functionele badkamer een must, maar dan wel met aandacht voor design! Donkere tinten zijn in, want die geven de badkamer een luxueuze uitstraling. De natuur is ook prominent aanwezig, met planten en groene toetsen. In de keuken spelen de trends in op dezelfde behoeften. Donkere tinten zijn heel populair, maar kleurrijke meubels en accessoires ontbreken niet om het geheel op te fleuren. Voor de afwerking van de meubels zijn matte kleuren de trend bij uitstek. Voor een trendy, moderne keuken van topklasse gebruik je verschillende materialen zoals natuursteen (graniet of marmer) in combinatie met meubels in een matte afwerking.