naar top
Menu
Logo Print

SOORTEN NIVELLEERSYSTEMEN

NIVELLEERSYSTEMEN MET VOEGKRUISJES EN TEGELDOPPEN

nivelleersytseemEen eerste systeem bestaat uit voegkruisjes in T- of X-vorm en tegeldoppen. Afhankelijk van de voegbreedte, de tegeldikte en de gewenste plaatsingswijze (recht op recht, halfsteens, Romeins verband …) kiest de plaatser voor onderdelen in de voor die toepassing bestemde afmetingen. De toepassing van dit systeem is eenvoudig: de tegel wordt op het lijmbed gelegd, het T- of X-kruisje wordt met de voet onder de tegel geschoven en de volgende tegel wordt in een schuivende beweging op de nog vochtige lijm geplaatst. De tegeldop wordt op de steel van het voegkruisje geplaatst en aangeschroefd totdat beide tegels precies hetzelfde niveau hebben. Met voegkruisjes wordt tussen de hoeken en tussen twee tegels automatisch dezelfde voegbreedte aangehouden.

Nadat de lijm voldoende uitgehard is (minimaal 24 uur), wordt de tegeldop van het voegkruisje afgeschroefd, waarna het voegkruisje in de voegrichting wordt afgebroken. De tegeldoppen kunnen vervolgens opnieuw gebruikt worden. Nadeel van dit systeem is dat de kans bestaat dat de schroef binnen in de tegeldop wordt overgedraaid.

LEVELLINGSYSTEEM MET SPIEEN EN TEGELCLIPS

Het andere nivelleersysteem maakt gebruik van een spie (keg), een clip en een levellingtang. Tegelclips zijn verkrijgbaar in diverse voegbreedtes: 1 mm, 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm en 4 mm. Na een laag van minstens 4 mm tegellijm (S1 of S2, afhankelijk van de tegelkeuze) op een perfect egale ondergrond te hebben aangebracht, wordt de tegel geplaatst en wordt de voet van de tegelclip daar meteen onder geschoven. Afhankelijk van het tegelformaat worden een of meerdere tegelclips gebruikt. Gewoonlijk gebruik je twee tegelclips per tegelzijde, afhankelijk van de convexiteit van de tegel, en blijf je 10 cm van elke hoek verwijderd. Nadat de tegel werd aangeklopt, wordt de spie (keg) in de opening van de tegelclip geschoven om de tegels te nivelleren. Dit inbrengen wordt vergemakkelijkt met een speciaal voor dit systeem ontworpen aandruktang.

nivelleersysteemWanneer de tegellijm bijna volledig uitgehard is, moet het zichtbare deel van de tegelclip verwijderd worden. Het bovendeel van de tegelclip kan, naar keuze, afgebroken worden met een rubberen hamer of weggestampt worden met de voet, zolang dit maar steeds in de richting van de voeg gebeurt.

Bij nivellering met het spie- en tegelclipsysteem moet er steeds van de laatst geplaatste naar de voorgaande tegel gewerkt worden. Wanneer de tegels vervolgens worden aan­getrokken, kunnen de voegen niet verbreden. De lijm onder de voorlaatst geplaatste tegel is immers reeds een beetje opgedroogd en is daardoor iets steviger. Door de vers ge­plaatste tegel naar de oudere toe te trekken, ontstaat een mooie voeg.

TERUG MIJN FAVORIET