naar top
Menu
Logo Print

NATUURSTEEN ALS GEVELBEKLEDING

VERVULT ELK ESTHETISCH VERLANGEN

De charme van natuursteen als duurzame gevelbekleding bestaat in de uniciteit van elk paneel. Het spelen met afwerkingen, tinten en formaten maakt een gevel nog aparter. Elke soort is an sich toepasbaar als gevelbekleding. De keuze is veelal afhankelijk van de esthetische voorkeur en het project. De bouwtechnische eigenschappen van de steen zijn bij de primaire keuze van ondergeschikt belang. Voor heel wat inherente limitaties zijn er namelijk oplossingen te vinden in de vorm van afwerkingen, bevestigingswijzes enzovoort. Toch is een kennis van zaken van belang om voor elk project de juiste steenkeuze te maken.

 

natuursteen gevel gevelbekleding quartz

COMMERCIELE CLASSIFICATIE

'Natuursteen' is de overkoepelende term voor een breed gamma natuurlijk gevormde steensoorten met sterk uiteenlopende eigenschappen. De commerciële indeling - die vertrekt van het uitzicht van de steen - is vanuit een geologisch standpunt - die vooral kijkt naar de bestanddelen - echter niet altijd correct.

Ontdek hier de verschillende types natuursteen

 

natuursteen gevel gevelbekleding

AFWERKINGEN

De oppervlakken van twee natuursteenpanelen uit eenzelfde groeve die een verschillende afwerking krijgen, kunnen esthetisch erg van elkaar verschillen. De keuze van een oppervlaktebewerking hangt echter niet alleen af van een esthetische voorkeur. Ook de aard van het materiaal (breeksterkte, aanwezigheid van aders enz.) en het praktische aspect van de uiteindelijke toepassing hebben een impact. Afwerkingen hebben immers ook een praktische functie als bescherming tegen waterabsorptie en vervuiling.

Dit zijn de meest courant toegepaste afwerkingsvormen

 

gevelbekleding natuursteen steenstrips gevel

PLAATSING & ONDERHOUD

De bevestigingswijze van een natuurstenen gevelbekleding is afhankelijk van het formaat (gewicht) van de stukken, de plaatsingshoogte en de locatie, alsook de steensterkte. Verder kan men de plaatsingswijze ook creatief benutten om een bepaald esthetisch effect te bekomen.

Lees het volledige artikel