naar top
Menu
Logo Print
10/09/2019 - LIEN GOETHALS

EUROPESE SCHOLIEREN MAKEN SAMEN KUNSTWERK ‘EUROPE IN CHANGE’

STEAM-project zet aan tot nadenken over nieuwe wereldvisie

Scholieren en leerkrachten van zes Europese scholen hebben in het kader van een Erasmus+ samenwerking het kunstwerk ‘Europe in Change’ ontwikkeld. Dat kunstwerk – te bezichtigen aan het kasteel ‘Batenborch International’ te Vilvoorde/Peutie – beschikt over verschillende kunstvormen (beeldende kunst, fotografie, muziek, enz.). ‘Europe in Change’ staat onder andere symbool voor een samenwerkende jeugd over Europese grenzen heen.

Europe in ChangeERASMUS+ EN STEAM

In het kader van een Erasmus+ samenwerking met scholen uit zes Europese landen (België, Griekenland, Italië, Portugal, Slovenië en Zweden) werden specifieke STEAM-lespakketten ontwikkeld. STEAM wil de disciplines van het traditionele STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics – integreren met kunst (Art). Van oudsher wordt kunst immers als ondergeschikt gezien aan STEM, maar binnen het Erasmus+ project wenste men die rol net om te keren.

KUNSTWERK ‘EUROPE IN CHANGE’

Scholieren en leerkrachten van de zes deelnemende Europese scholen werkten samen om het kunstwerk ‘Europe in Change’ te creëren. Het staat symbool voor de Europese jeugd die samen leert na te denken over een nieuwe wereldvisie om zo tot een betere klimaatcontrole te komen.

Het basisconcept van ‘Europe for Change’ bestaat uit een koepel, die wijst op het belang van een Europese samenwerking. Dat basisconcept werd gerealiseerd door de Vlaamse kunstenaar Francesco Fransera, in samenwerking met leerlingen en leerkrachten van VTI Veurne. Op en rond de constructie staat een fries, ontworpen en uitgevoerd door de Sloveense leerkrachten Janko Brunček en Petra Žirovnik Grudnik, samen met een aantal studenten van een school in Ljubljana. Het fries werkt als metafoor voor Europa dat momenteel een sterke evolutie doormaakt.

Europe in ChangeRondom die constructie staat een dubbele rij met maskers, die zowel naar binnen (naar onszelf) als naar buiten (naar de wereld) kijken. In totaal zijn er 28 maskers, dus alle Europese landen zijn vertegenwoordigd. De maskers zijn gemaakt door de Italiaanse kunstenares Monica Marcenaro, in samenwerking met leerlingen van IISNatta/Deambrosis in Sestri Levante.

Onder elk masker bevindt zich een QR-code. Door die code te scannen, kan het verhaal van 28 ‘echte’ Europeanen ontdekt worden. Dat zijn Europeanen die reeds geruime tijd in een ander Europees land wonen dan hun geboorteland en die als geen ander weten wat het is om Europeaan te zijn. Ze vertellen hun verhaal zowel in hun moedertaal als in de taal van het land waarin ze nu wonen. De 28 getuigenissen werden samengebracht door alle deelnemende scholen.

Omdat het thema ‘(bestuderen van) de kosmos’ ook aan bod komt door de STEM-facetten, is er in de constructie een telescoop gemonteerd. Die telescoop maakt het mogelijk om zowel de wereld rondom ons als de kosmos te bestuderen. Een extra QR-code biedt toeschouwers de mogelijkheid om een andere blik op ‘Europe in Change’ te ontdekken. Hij/zij krijgt een video te zien met natuurfoto’s van de Zweedse fotograaf Göran Strand, op muziek door leerlingen van een Portugese muziekschool.

Europe in ChangeONDERSTEUNING FRANCESCO FRANSERA

Het kunstwerk kwam tot stand met de hulp van kunstenaar Francesco Fransera (Frans De Medts). Het werk van Fransera draagt vaak de boodschap dat alles in de natuur met elkaar is verbonden en dat naties dan ook moeten samenwerken. Verder is Fransera erg begaan met milieuvriendelijk bouwen. Als materiaal voor de koepel werd daarom gekozen voor stalen buisprofielen die op een milieuvriendelijke manier werden verwerkt. Essentieel voor die bouwtechniek zijn de vaste momentumknoopverbindingen. Die laten toe om uiterst transparante maar zeer stabiele constructies te maken.