naar top
Menu
Logo Print
24/08/2018 - DELPHINE VANDENABEELE

extern gewapend EPDMDE WERKING VAN EXTERN GEWAPEND EPDM IN DE PRAKTIJK

RUBBER MET DAMPDRUKVERDELENDE ONDERLAAG

Er bestaan heel wat verschillende soorten EPDM-membranen. Naast de folies die met hete lucht gelast worden, de niet-gewapende en de intern gewapende EPDM-folies is er ook extern gewapend EPDM. De folie wordt zonder kimfixatie aangebracht. Aan de hand van een casestudy bij schoenenwinkel Hobbs in Sint-Denijs-Westrem wordt aangetoond wat extern gewapend EPDM precies is, hoe het geplaatst wordt en welke voor- en nadelen het met zich meebrengt.

Renovatie van een oud roofingdak

Renovatie van een oud roofingdak

EXTERN GEWAPEND EPDMONGEWAPEND EPDM

Een gevolg van de grote elasticiteit van EPDM en het moleculaire geheugen is dat er trekkrachten ontstaan in de hoeken en randen van het dak. Het is mogelijk dat de folie zich na verloop van tijd losmaakt van het dakoppervlak. Daarom wordt aanbevolen om met kimfixatie te werken en te voorkomen dat het EPDM-membraan zich aan de hoeken en randen van het dak lostrekt. De fixatietechniek houdt, met behulp van mechanisch bevestigde strips, de EPDM op zijn plaats.

EXTERN GEWAPEND EPDM

EXTERN GEWAPEND EPDM

Wanneer er echter voor een extern gewapende EPDM-folie gekozen wordt, is een mechanische kimfixatie overbodig dankzij de polyester cachering die de EPDM vormvast maakt. Deze EPDM-rubbermembranen hebben een polyesteronderlaag en kennen dankzij deze cachering een dampdrukverdelende werking. Het dikkere membraan biedt bescherming, maar verdeelt ook de onderliggende damp, waardoor er geen blaasvorming zal plaatsvinden. Het rekvermogen van 400% gaat hierbij niet verloren, waardoor de efficiënte plaatsing van de EPDM-folie zonder problemen gegarandeerd blijft. De vliesgecacheerde rubbers kunnen dan ook gemakkelijk met een PU- of contactlijm verkleefd worden. Verder is het systeem uiterst geschikt voor renovaties van oude roofingdaken, maar ook bij de nieuwbouw kan de methode zonder problemen toegepast worden. Voor beide toepassingsgebieden garandeert het systeem, dankzij hoogtechnologische pre-tape naadverbindingen, een strak en vlak dak. Tot slot kan er, doordat het gebruik van mechanische kimfixatie bij extern gewapend EPDM overbodig wordt, ook tijds- en kostenbesparend gewerkt worden.