naar top
Menu
Logo Print
18/01/2019 - LIEN GOETHALS

EVOLUTIES IN PREFABKELDERBOUW

INDIRECTE ONTKISTING MET ZELFVERDICHTEND BETON

prefabkelderbouwVroeger werden prefabkelders eigenlijk op dezelfde manier gemaakt als regenputten. Het resultaat was weliswaar een sterke kelder, maar met een ruwe afwerkingsgraad. Bij de methode van directe ontkisting moesten de wanden bovendien licht conisch zijn zodat ze makkelijker uit de mal konden worden ge­haald. Dankzij de omschakeling naar indirecte ontkisting met zelfverdichtend beton, is het nu echter mogelijk om een gladde én loodrechte wand te verkrijgen.

MINDER INTERVENTIE OP DE WERF

Een aantal andere ingrepen in het productieproces zorgen ervoor dat er op de werf zelf minder interventie nodig is. Dat betekent dat er dus ook minder risico is dat er ter plaatse nog iets verkeerd loopt. Waar verluchtingsgaten bijvoorbeeld ter plaatse moesten worden gecementeerd in een voorziene opening, kunnen die nu ook al worden ingebouwd door de fabrikant zelf. Ook bij het plaatsen van de bovenplaat zijn er enkele nieuwigheden. In sommige gevallen wordt de bovenplaat, inclusief de dichtingsringen voor de waterdichtheid, boven op de muren geplaatst. Nu zien we echter ook prefabkelders met hogere buitenwanden. Daarin zijn reeds een uitsparing en extra dichtingsringen voorzien, waardoor de bovenplaat als het ware tussen de muren zit ingeklemd. Die wordt achteraf niet meer in de mortel gezet. Doordat de voeg een stuk hoger komt te liggen, is ook het risico op lekkage veel kleiner.

DRAGENDE FUNCTIE

Tegenwoordig hebben ook zo goed als alle prefabkelders een dragende functie. De wanden zijn gewapend en de bodemplaat komt buiten de muren uit, om de last beter te verdelen. Daardoor hoeft de kelder niet los van bestaande funderingen worden geplaatst, maar kan hij zelf als fundering worden ge­bruikt.