naar top
Menu
Logo Print
18/01/2019 - LIEN GOETHALS

VOOR- EN NADELEN VAN PREFABKELDERBOUW

VOORDELEN

PrefabkelderbouwTijd- en kostenefficiënt

Een van de grootste voordelen is dat de pre­fab­elementen op voorhand worden vervaardigd in ateliers, waar strenge kwaliteitseisen gelden. Aangezien de productie bovendien niet afhankelijk is van weersomstandigheden, kan alles vrij snel gebeuren. Ook bij de plaatsing wordt enorm op tijd bespaard. Als het bouwterrein voldoende voorbereid en gemakkelijk toegankelijk is, kan de kelder in enkele uren geplaatst worden. Mede door de snelle plaatsingstijd en de beperkte afwerking na plaatsing blijft de totale investering van een prefabkelder vaak beperkt. Het kostenplaatje hangt uiteraard voor een groot deel af van de afmetingen: voor het vervoer en de plaatsing van grotere kelders is zwaarder (en duurder) materiaal nodig. De meeste leveranciers bieden een gamma standaardafmetingen aan tegen een vastgelegde prijs. Niet-standaardtoepassingen komen in woningbouw zelden voor.

Waterdicht en constante temperatuur

De kelder is een zeer gevoelige plaats voor vochtproblemen, o.a. door opstijgend grondvocht, insijpelend regenwater of condens. Prefabkelderbakken zijn echter 100% waterdicht, omdat wand en vloer naadloos in elkaar overgaan. Sinds er met zelfverdichtend beton wordt gewerkt, is een extra coating bovendien niet meer nodig. Prefabbetonelementen zijn niet alleen waterdicht, maar ook brandvast. Prefabkelders zijn dus ook geschikt als schuil- of noodruimtes.

De temperatuur in een prefabkelder kan heel gemakkelijk constant worden gehouden. In de context van duurzaam wonen is het een meerwaarde dat het een natuurlijk koele ruimte is, d.w.z. dat de koelte uit de bodem komt. Daardoor is hij ideaal om voedingswaren of wijn te stockeren.

prefabkelderbouwNADELEN

Het belangrijkste nadeel van prefabkelders zijn de beperkte mogelijkheden wat betreft de vorm (rechthoekig) en de maat (max. zo’n 20 à 25 m²). Dat hangt natuurlijk samen met het feit dat de kelder in z’n geheel moet kunnen worden getransporteerd. Grotere prefabkelders worden af en toe wel gevraagd, maar de kosten voor het speciale vervoer en de kraan lopen snel op. Prefabkelders zijn dan ook niet geschikt om een volledig huis te onderkelderen. Ze worden vaak voorzien als kleine ruimte onder tuinhuizen, veranda’s en losstaande garages. Wie een grotere kelder wil en toch van de voordelen van prefab wil genieten, kiest beter voor prefabwanden, die wel volledig op maat gemaakt worden.

Het wordt bovendien aangeraden om een prefabkelder meteen te voorzien in het ruw­bouwproces. Bij renovatie een prefabkelder plaatsen is technisch gezien niet onmogelijk, maar dat brengt opnieuw extra kosten en andere complicaties met zich mee.