naar top
Menu
Logo Print
18/01/2019 - LIEN GOETHALS

AANDACHTSPUNTEN BIJ PLAATSING

De nodige voorbereiding voor het plaatsen van een prefabkelder blijft doorgaans beperkt. Bovendien kan er tegenwoordig weinig foutlopen bij de plaatsing. Gezien de nieuwe aanpassingen in prefabkelders, moet de aannemer er enkel nog voor zorgen dat de kelder op de juiste plaats in­geplant wordt.

prefabkelderbouwDe exacte plaatsingsvoorschriften verschillen van fabrikant tot fabrikant, maar er zijn wel enkele terugkerende punten. Zo moeten de werken om precisieredenen in droge omstandigheden kunnen worden uitgevoerd. Er wordt dan ook aangeraden om rond de kelder een goed werkende drainage aan te leggen. Het kan nodig zijn om de grondwaterspiegel tijdelijk te verlagen, maar die verlaging blijft bij een prefabkelder beperkt zowel qua oppervlakte als qua tijdsduur.

In sommige omstandigheden wordt de kelder gedeeltelijk gevuld met water om opdrijving te voorkomen. Wanneer de kelder zou dreigen te verzakken wegens een slechte bodemkwaliteit, kan die eventueel verankerd worden aan de bovenplaat.

Na plaatsing is het belangrijk dat de kelder voldoende tijd krijgt om uit te drogen. Om het risico op condens te vermijden, is het dus beter om de kelder niet meteen te schilderen of te vloeren.