naar top
Menu
Logo Print

NALATIGHEID BIJ DOORVOERINGEN KAN ZWARE GEVOLGEN HEBBEN

Oplossingen voor Resistance to fire

Nalatigheid bij doorvoeringen kan zware gevolgen hebbenBelangrijkste eis is dat de brandweerstand niet negatief beïnvloed wordt door de doorvoering. De brandweerstand of de 'Resistance to fire' van een element kan men omschrijven als de tijd gedurende dewelke een bouwelement bij een brand gelijktijdig voldoet aan de criteria stabiliteit (R), vlamdichtheid (E) en thermische isolatie (I). De REI-waarde van de doorvoering zal steeds een waarde moeten hebben die niet nadelig is voor de brandweerbaarheid van de bouwelementen.
Dit komt neer op minstens eenzelfde waarde voor de doorvoering als voor het bouwelement.

OPLOSSINGEN

Softshot: rotswol

Rf 120: aan beide zijden 90 mm rots­wol, 300 mm brandwerende coatingHet plaatsen van rotswol bewerkt met een brandwerende coating kreeg de benaming softshot. Afhankelijk van de vereiste brandwerendheid, moet u rekening houden met diverse installatiemogelijkheden. In het voorbeeld ziet u de doorvoering voor een kabelgoot.
Let er telkens ook op dat u voor de kabels een brandwerende coating oplegt. Deze belet dat de brand zich via de kabels kan verspreiden.

Brandwerende silicone

Enkel voor het toestoppen van kleine doorvoeringen (kleiner dan 8 mm). Zorg ervoor dat u de silicone volgens de specificaties van de fabrikant laat aanbrengen.

Purschuim

Indien de doorvoering breder is (8 tot 25 mm), is gemodificeerd brandwerend purschuim (polyurethaan) aangewezen. Dit schuim zal bij hoge temperaturen niet smelten, maar een beschermende laag vormen rond de doorvoering.

Brandveilige doorvoering met een universele brandmanchetBrandmanchet

Een brandmanchet zal toeknijpen bij hoge temperaturen en zo voorkomen dat er een gat in de muur ontstaat bij brand.
Brandmanchetten worden meestal toegepast bij doorvoeringen waar brandbare buizen (pvc bijvoorbeeld) gebruikt worden. Bij brandmanchetten is het belangrijk dat de plaatser de juiste maat gebruikt, zodat het gat helemaal afgesloten wordt. De speling tussen manchet en wand wordt vaak vergeten. Let dus ook op dit soort op het eerste gezicht onbelangrijke details. Zie ook de afbeelding bovenaan links op de volgende pagina voor een installatievoorbeeld.

Isolatieschalen

Deze worden gebruikt om grotere doorvoeringen, bijvoorbeeld voor kabelgoten, tot een goed einde te brengen. Deze schalen bestaan uit calciumsilicaatvezels en worden voorzien van een extra brandwerende coating.

Hardshot: mortel

Rf 120: 'hardshotafdichting' met 35 mm mortel aan weerszijdenWanneer meerdere kanalen door eenzelfde gat lopen, zullen de besproken methodes niet veel soelaas brengen. In dit geval moet het gat afgedicht worden met iets zwaarder materiaal. Indien aan weerszijden afgedicht met 35 mm mortel, kan zo ook een brandweerstand van 120 minuten bekomen worden.

ENKEL- OF MEERVOUDIG?

Of u twee doorvoeringen enkelvoudig of meervoudig moet beschouwen, hangt af van de tussenafstand en van de aan- of afwezigheid van brandbare isolatiematerialen (zie de afbeelding op de vorige pagina). Indien de afstand tussen twee buizen kleiner is dan de diameter van de grootste buis, dan worden de doorvoeringen beschouwd als één enkelvoudige doorvoering. Indien de buis voorzien is van brandbaar isolatiemateriaal, dan moet de breedte ervan opgeteld worden bij de diameter.