naar top
Menu
Logo Print
12/02/2019 - LIEN GOETHALS

ROLLUIKEN

Om woningen, appartementen en bedrijven te isoleren en verduisteren worden rolluiken nog steeds graag gebruikt. Traditionele systemen scoren over het algemeen echter slecht op het vlak van akoestiek en luchtdichtheid, maar die heikele punten kunnen wel op verschillende manieren worden behandeld en verbeterd. Daarnaast kan ook geopteerd worden voor opbouwrolluiken. Een andere mogelijkheid is om de voordelen van een rolluik te combineren met die van doekzonwering, wat kan met een hybride rolluiksysteem.

traditionele rolluiksystemenTRADITIONELE ROLLUIKSYSTEMEN

Veel traditioneel ingebouwde rolluikkasten laten op het vlak van akoestische prestaties te wensen over. Ze bevatten een aantal zwakke schakels in hun opbouw, waardoor ze de geluidsreductie van het raam in het gedrang brengen. Er zijn echter verschillende technieken die men kan toepassen om die zwakke schakels – zijnde de massa van de plaat, de resonantie in de kast en de geluidslekken – te behandelen en te verbeteren.

opbouwrolluikenOPBOUWROLLUIKEN

Er bestaat een eenvoudigere manier om rolluiken akoestisch verantwoord te integreren in een woning. Door opbouwrolluiken te installeren, kiest de bouwheer rechtstreeks voor een optimaal thermisch en akoestisch comfort. Tegelijk verhoogt ook het plaatsingsgemak van de installateur.

hybride rolluiksystemenHYBRIDE ROLLUIKSYSTEMEN

Tegenwoordig bestaan er hybride rolluiksystemen die een combinatie vormen van een doekzonwering en een rolluik. Die oplossing verenigt de voordelen van de twee afzonderlijke systemen. Enerzijds is er de zonwerende functie, onafhankelijk van weer en wind, waarmee men verblinding vermijdt en een besparing op de airco kan realiseren. Anderzijds is er de rolluikfunctie waardoor men van aanzienlijke besparingen op de stookkosten geniet.