naar top
Menu
Logo Print
17/10/2019 - EVERGREEN

LEEFRUIMTE BREIDT ZICH UIT NAAR BUITEN TOE

Terrasoverkappingen bieden bescherming tegen zon, wind en regen

Outdoor living. De trend gaat al een aantal jaren mee. Hoe meer het dagelijkse leven zich binnen afspeelt – op kantoor, in de auto, in de winkel … – hoe meer de tuin en het terras als een oase van rust worden beschouwd. Om daar ook in het Belgische klimaat volop van te kunnen genieten, is een overdekte buitenruimte echter geen overbodige luxe. In sommige gevallen kiest men voor een veranda of zelfs een poolhouse, maar ook met aluminium terrasoverkappingen creëert men vandaag aangename en veelzijdige buitenruimtes.

terrasoverkappingSTRUCTUUR

De basisstructuur van terrasoverkappingen bestaat uit een frame van verbonden aluminium profielen, waarvan de sectie in de eerste plaats afgestemd wordt op de dragende vereisten. Voor de constructie ervan wordt er gestreefd naar een maximale voormontage en een beperking van het aantal schroefverbindingen.

terrasoverkappingDAKAFWERKING

De dakafwerking is wellicht het belangrijkste onderdeel van de terrasoverkapping. Ze beschermt tegen wind, regen en zon én bepaalt in grote mate het karakter van de overkapping.

terrasoverkappingWINDSCHERMEN

Voor extra bescherming bieden de meeste terrasoverkappingen de mogelijkheid om (geautomatiseerde) windschermen te integreren. Ook hierin is heel wat keuze en, indien gewenst, is het zelfs mogelijk om verschillende systemen of materialen te combineren.

terrasoverkappingEXTRA COMFORT

Hoe meer tijd men buiten wil doorbrengen, hoe meer aandacht er besteed wordt aan extra comfortmaatregelen. Door automatisatie, verlichting en/of een geluidsinstallatie te integreren, kan men namelijk optimaal van de extra buitenruimte genieten. Ook verwarmingselementen kunnen toegevoegd worden, al worden deze steeds in opbouw geplaatst.

terrasoverkappingOOK OP DAKTERRAS

Het is een trend die zich al enkele jaren gestaag doorzet: mensen kiezen er steeds vaker voor om compact te gaan wonen. Dat zorgt er echter wel voor dat ze die beperkte ruimte ten volle willen benutten. Ook bij appartementen en penthouses kan dat worden bekomen door het dakterras van een terrasoverkapping te voorzien.

REGELS AANGEPAST

Tot voor kort bevonden terrasover­kappingen zich nog in een grijze zone inzake regelgeving. De regels zijn nu echter aangepast, waardoor terrasoverkappingen (zowel vrijstaand als in aanbouw) onder dezelfde regels vallen als onder andere carports en veranda’s. Dat wil zeggen dat de vergunningsplicht bij het plaatsen ervan onder voorwaarden wordt vervangen door een meldingsplicht.
De regels laten zich echter niet inpassen in een zwart-witverhaal, want gemeenten kunnen ervoor kiezen om strengere voorschriften op te leggen dan degene die gelden op Vlaams niveau. De lokale wetgeving – zoals een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA), een Gemeentelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) en de toegestane hoogtelijn – moet dus zeker geraadpleegd worden wanneer een klant een terrasoverkapping (op zijn dakterras) wil plaatsen.