naar top
Menu
Logo Print

Aluminium felsbanen kunnen door hun plooibaarheid ingezet worden bij gebogen dakconstructies en zijn uitermate geschikt voor overspanningen van 100 m en meer

VORMEN EN ARCHITECTURALE MOGELIJKHEDEN VAN METALEN GEVELBEKLEDING

Voor gevelbekleding ontwikkelde producten onder de loep

Van zink, aluminium en staal als gevelbekleding bespreken we de meest voorkomende vormen en architecturale mogelijkheden. Dit in de vorm van door de bouwindustrie specifiek voor gevelbekleding ontwikkelde producten.

 Niet-metallische deklagen of
organische bekledingen

Polyester

Poly­urethaan

Plastisol

PVDF

Kleur- en glansbehoud

+

+

0

++

Vervorm­baarheid

0

+

++

+

Kras­bestendigheid

 

+

++

0

Warmte­bestendigheid

+

+

 

++

Corrosie­bestendigheid

0

+

++

+

Typische
laagdikte

25 µm

25-35-50 µm

200 µm

25 µm

Oppervlak

Glad

Glad of gestructureerd

Glad of gestructureerd

Glad

 

Aluminium

 • Aluminium felsbanen
  zelfdragend felssysteem (toepasbaar in gevel en dak)
  Als koud- of warmdakuitvoering geschikt voor alle dakvormen en dakhellingen vanaf 1,5° en voor alle onderconstructies en draagconstructies. De dakbekleding is flexibel aan te passen aan elke gebouwgeometrie en -grootte. Er zijn diverse baanbreedtes en ze kennen een gering eigen gewicht. Daarom zijn aluminium felsbanen zeer geschikt voor grote overspanningen en voor de renovatie van daken. Baanlengtes van 100 m (of langer) zonder dwarsnaden en mogelijk bij de productie op de bouwplaats.
 • Aluminium in staande naad
  plooibaar aluminium (toepasbaar in gevel en dak)
  Dit heeft dezelfde mogelijkheden zoals zink in staande naad, maar in aluminium. Voordelen zijn o.a. het geringe eigen gewicht, de duurzaamheid en de mogelijkheid om de scheidingslaag weg te laten. Een montage is mogelijk bij negatieve buitentemperaturen.
 • Aluminium profielplaten (toepasbaar in gevel en dak)
  Klassieke trapeziumvormen en sinusgolfplaten in aluminium voor gevel- en dakbekleding. Deze geveldesignprofielen hebben als bijzondere eigenschappen een hoge vormvastheid, een eenvoudige montage, een lange levensduur en een hoge rentabiliteit. Vanwege het geringe eigen gewicht is het uiterst geschikt voor renovatie. Ook kan het gebruikt worden bij alle bekledingssystemen en onderstructuren. Maximale plaatlengte tot 15 m.
 • Aluminium gevelcassettes
  Wanneer men opteert voor metalen cassettes als gevelbekleding, kan er uit  verschillende materialen gekozen worden, zoals aluminiumBij de nieuwe bouwmethode waarbij de traditionele spouw en buitenmuur worden vervangen door ruimere isolatie en een gevelbekleding, vormen aluminium gevelcassettes een uitgelezen keuze. Dit type geventileerd gevelmateriaal is ideaal om te combineren met thermische gevelisolatie (TGI). De cassettes kunnen uitgevoerd worden met of zonder gelaste hoeken. Er is de keuze uit zichtbare of onzichtbare ophanging.
 • Aluminium bekleding met vlakke platen
  Aluminium kan als bekleding ook gekleefd worden. Vaak wil de ontwerper hier streven naar een zo vlak mogelijk resultaat. Dit kan zowel toegepast worden op een multiplexstructuur als op een verticale regelstructuur, bestaand uit aluminium T-profielen.
 • Boeiboorden
  Hier gebruiken we 'boeiboorden' als een algemene benaming voor alle aluminium randbekledingen. Mogelijkheden zijn de uitbekleding van zijkanten van balkons, dakoversteken, luifels en plafonds (in aansluiting op de opstaande boeiboorden). Bepaalde boeiboordsystemen maken het mogelijk om de aluminium bekleding te realiseren zonder zichtbare schroeven of verlijming, en de dakrand te elimineren. Bij die boeiboordsystemen vormen de bekleding en de dakrand één geheel en is er geen nood aan een uitbekleding in multiplex. Het regelsysteem laat een 3D-uitregeling toe.
 • Aluminium strekmetaalbekleding
  Als semitransparant gevelmateriaal kunnen er met strekmetaal ontzettend leuke realisaties worden verwezenlijkt. Een gigantisch aanbod van verschillende afmetingen van mazen maakt het geschikt voor zowel privé- als utiliteitsbouw. Deze gevelbekleding kan in kaders of los via achterliggende puntophangingen gemonteerd worden.
 • Verticale profielsystemen
  Deze productenreeks bestaat uit vier types profielen waarvan vooral de verticaliteit en de mogelijkheid tot transparantie opvallende kenmerken zijn. De keuze varieert tussen symmetrie en asymmetrie, en tussen blokvormige en meer vinvormige profielen. De unieke verticale symmetrische en blokvormige lijnen leiden tot een sobere gevelbekleding met tal van innovatieve toepassingen. Het systeem bestaat uit een combinatie van profielen waarbij de hoofdprofielen zorgen voor een eerste verdeling over het vlak, en de hoekprofielen voor een naadloze afwerking.

  Een slimme manier waarop de profielen onzichtbaar bevestigd zijn en op een inventieve manier in elkaar schuiven. De profilering wordt nooit onderbroken, waardoor het visuele ritme steeds behouden blijft. Het laat toe de uniformiteit van de gevel door te trekken in de garagepoort, ramen en deuren. Afwerkingsprofielen voor raamopeningen en dakranden zijn speciaal samen ontwikkeld om naadloos aan te sluiten met de profilering van deze gevelbekleding. Het systeem is beschikbaar met een eigen achterliggende geventileerde gevelopbouw. Dankzij een gepatenteerde tand-haakverbinding wordt het geheel schaalbaar in functie van de gewenste gevelbreedte. De plaatsing verloopt vlot en eenvoudig met behulp van een rubberen klauw, die niet alleen helpt om de correcte afstand tussen de profielen te bepalen, maar ze ook vasthoudt.

Zink

Het grote voordeel van zink is dat het een plooibaar materiaal is. Vlakke gevels, maar ook alle andere (gebogen) vormen zijn mogelijk.

 • Staande naadbekleding
  De staande naad is toepasbaar in gevel en dak. Verschillende baanbreedtes zorgen voor nog meer verscheidenheid en creativiteit op de gevel. De staande naad kan gebruikt worden om gebogen, rechte of complexe vormen te bekleden. Het materiaal wordt vaak op de bouwplaats zelf op maat gemaakt vanaf kleine rollen en biedt dus een grote flexibiliteit.
 • Overlappingsprofielen
  Deze nieuw op de markt gebrachte bekleding met een overlappingsprofiel is beschikbaar in twee dieptes en zes oppervlakteaspecten. Het profiel heeft een dynamisch en expressief uitzicht en gaat harmonieus samen met traditionele bouwmaterialen.
 • Gevelpanelen
  Zinken gevelpanelen zijn een verluchte gevelbekleding die zowel horizontaal als verticaal geplaatst kan worden. Het paneel heeft een 'cassette'-uitzicht.
 • Mozaïekvormig
  Dit systeem bestaat uit vierkante of rechthoekige elementen, met een bijzonder goede esthetiek. Het garandeert een gevel met zuivere en gestructureerde lijnen, met een volkomen onzichtbare montage van deze elementen.
 • Paneeltjes
  Paneeltjes zijn een kant-en-klaar systeem, verkrijgbaar in volledige of halve paneeltjes. Het is ook toepasbaar in de gevel en het dak. De techniek wordt op een houten bebording bevestigd en kan enkel verticaal geplaatst worden.
 • Ruitvormige elementen
  Dit zijn ruitvormige elementen van 390 mm op 390 mm die toepasbaar zijn in de gevel en het dak. Het systeem is beschikbaar met een volledig gamma van accessoires. Deze techniek is een alternatief voor alledaagse leien of andere ruitvormige elementen.
 • Sinusprofiel
  De profielen worden rechtstreeks op een houten of metalen lattenwerk geplaatst. Zowel een horizontale als een verticale plaatsing kan. Deze profielen zijn gegolfd en geven de gevel een industriële look. Meestal worden ze gebruikt voor bedrijfsgebouwen of opslagruimtes, maar ze kunnen bij de woningbouw toegepast worden.
 • Aangehaakte profielen
  Aangehaakte profielen kunnen enkel gebruikt worden voor de gevel. Ze hebben grote afmetingen, zijn beschikbaar in twee as-op-asafstanden en hebben een beperkte overlap tussen de elementen. De naden kunnen uitgelijnd worden. Deze gevelbekleding kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.

Staal

Niet-structurele stalen gevelelementen, met een vlakke oppervlakte waarvan de bevestiging onzichtbaar is, bestaan in verschillende afwerkingen, zoals thermisch verzinkt, weervast en roestvast en voorgelakt staal.

 • Staande naad
  Dit is ook mogelijk in voorgelakt staal
  met als voordelen o.a. de kleurbepaling en de prijs.
 • Cassettes
  Bijvoorbeeld uitgevoerd in weervast staal.
 • Hoekvormige cassettes
  Een gevelbekleding met optisch bedrog. Het spiegeleffect van deze bekleding vergroot en valoriseert de ruimte. De omgeving spiegelt zich in deze metalen plooien, de afwezigheid van zichtbare bevestigingen versterkt de esthetiek.
 • Schubben
  Dit model van gevelbekleding is gerealiseerd uit roestvast, thermisch verzinkt of voorgelakt staalplaat. De nominale dikte ligt tussen 0,65 en 0,75 mm, afhankelijk van de materie. Deze decoratieve gevelbekleding kan toegepast worden voor interieurdoeleinden of als esthetische buitenafwerking, zoals veelvuldig gebruikt door de wereldvermaarde architect, Frank Gehry.