naar top
Menu
Logo Print

HOUT, OOK VOOR INDUSTRIELE GEBOUWEN EEN GOEDE MATERIAALKEUZE

Gespecialiseerde fabrikant LIGNA systems heeft Europese ambities

LIGNA systems, gevestigd in St.-Vith, is een fabrikant en constructeur van industriële hallen met een houtstructuur. Het gebruik van hout voor deze toepassing mag misschien minder evident lijken, maar dankzij het geringe eigen gewicht, de mogelijkheid om zware lasten te dragen en de hoge brandweerstand is het materiaal net bijzonder goed aangepast voor de bouw. LIGNA systems stelt een aantal gesystematiseerde hallen voor die op maat worden aangepast aan de noden van de klant.

HOUTSTRUCTUUR

De specialiteit van LIGNA systems zijn het ontwerp en de bouw van constructies met houten gelamelleerde massieve liggers en vakwerkliggers voor hallen voor de industrie, handel of recreatie. Het bedrijf behandelt alle fasen van een project
van de planning tot het ontwerp en de realisatie van gebouwen in houtstructuur, van de funderingen tot de oplevering van een afgesloten gebouw.

Filosofie

“De filosofie van ons bedrijf is gebaseerd op twee pijlers", licht oprichter Olivier Dupuis toe. “Aan de ene kant zijn er de milieu- en sociale dimensies. Het gebruik van een natuurlijk materiaal zoals hout geeft ons de mogelijkheid om gebouwen te bouwen die een lage impact hebben op het milieu, terwijl het welzijn dat een houten gebouw uitstraalt, een positieve impact heeft op de mensen die er werken.

De tweede pijler is het rendement dat we bereiken door middel van een zorgvuldige planning, vaste termijnen, een flexibele uitvoering en materialen van een hoge kwaliteit. Ons concept heeft zoveel succes dankzij de op maat gemaakte elementen die worden gefabriceerd op basis van een gestandaardiseerde ontwerp. Dit maakt het mogelijk om de elementen zo efficiënt mogelijk te produceren, waardoor we in een prijsklasse blijven die vergelijkbaar is met de industriële gebouwen in beton of staal."

Beleving

“Het materiaalelement speelt een grote rol in ons concept, omdat hout en de houten constructie voor een gelijkaardige prijs toch een esthetische meerwaarde geven. Dit type constructie genereert ook een beeld van een bedrijf dat milieubewust is en zorg draagt voor het welzijn van zijn personeel."

Op maat van de klant

LIGNA systems plant de projecten steeds in overeenstemming met de wensen en persoonlijke opvattingen van de klant. Daarvoor kan het onder meer rekenen op de expertise van een eigen studiebureau dat de technische en structurele eisen berekent en een oplossing biedt met oog voor kwaliteit, vakbekwaamheid en betrouwbaarheid. Ook het flexibele bouwsysteem dat voortdurend wordt geoptimaliseerd, de moderne en computergestuurde productiefaciliteiten en de perfect opgeleide medewerkers garanderen een optimaal verloop van de werkzaamheden.

HALLENCONFIGURATOR

Offerte

Een onlinehallenconfigurator stelt de klant in staat om in een aantal stappen zijn eigen hal te ontwerpen, met alle kenmerken van het geplande gebouw. Daarbij heeft hij de keuze tussen twee liggersystemen: massieve gelamelleerde liggers enerzijds of vakwerkliggers anderzijds. De keuze van het type ligger is voornamelijk afhankelijk van de beoogde overspanning. De draagwijdte van de massieve liggers is namelijk beperkt tot 25 meter, terwijl vakwerkliggers een draagwijdte tot 70 meter kunnen behalen.

Na het intypen van de technische gegevens in de onlinevragenlijst kan de klant zijn contactgegevens nalaten en aangeven binnen welke termijn het werk uitgevoerd moet worden. Alle gegevens worden vervolgens naar LIGNA systems doorgestuurd en het bedrijf reageert zo snel mogelijk met een aanbod via e-mail.

Productieproces

De hallenconfigurator is echter niet alleen voor de klant een handige tool. Alle ingebrachte informatie kan namelijk ook in de verschillende stadia van de productie gebruikt worden. Zowel bij het genereren van 2D- en 3D-modellen als bij de dimensionale berekeningen, de stabiliteitsstudie, de opvolging en coördinatie van de werkzaamheden, het vervoer, de administratieve opvolging en de facturatie komen de gegevens van pas. “Dit systeem is altijd al het hart geweest van onze organisatie", verklaart Dupuis. “Het brengt ons nieuwe klanten aan, stelt ons in staat om onmiddellijk een prijs te geven en om de productie en werkplanning op te volgen."

ORGANISATIE EN PRODUCTIE

Zodra een bestek wordt goedgekeurd, wordt de bestelling op basis van de door de klant ingevoerde gegevens in het systeem ingeschreven. De gegevens worden o.a. met de plannen van de bouwvergunning vergeleken en, indien nodig, aangepast. De klant ontvangt vervolgens een 2D- of 3D-plan, terwijl de bestelling van het hout op basis van de door de software gegenereerde lijsten naar de fabrikant van gelamelleerde liggers wordt doorgestuurd.

Spilpunt van de productie bij LIGNA systems zelf is de Hundegger K2, een CNC-machine die verbonden is met het computernetwerk en gebruikt wordt om de houten liggers in te korten en te bewerken. Zagen, schaven, frezen, boren
alle benodigde bewerkingen worden in één cyclus uitgevoerd. Vervolgens worden de onderdelen geschuurd en krijgen ze een laagje vernis, dat door een Stäubli robot wordt aangebracht.

Ook de onderdelen van de vakwerkliggers worden op deze manier bewerkt, waarna ze op een enorme werktafel van maar liefst 40 m lang gemonteerd worden.

ASSEMBLAGE EN MONTAGE

Om aan de opbouw van de hal te beginnen, is het voldoende dat de grond toegankelijk is voor de vrachtwagens die de onderdelen aanvoeren. De rest van het werk wordt gedaan door LIGNA systems, dat hiervoor twaalf specialisten in dienst heeft, verdeeld over drie assemblageteams.

Gelamelleerde liggers worden met behulp van onzichtbare hoekverbindingen met de pijlers verbonden en ook de vakwerkliggers worden met onzichtbare metalen elementen gemonteerd. Na de montage van het skelet wordt er een conventionele bekleding bevestigd, wordt het dak bedekt en worden de ramen in een speciaal door LIGNA systems ontworpen frame gemonteerd.

Dankzij de hoge graad van prefabricage van de verschillende onderdelen blijft de montagetijd van de hal steeds beperkt en aangezien alle zichtbare structuren uit gelakt hout bestaan, is de hal na de montage ook meteen afgewerkt.

EXPANSIE

“Samen met de groeiende schaal van onze projecten zijn ook wij de voorbije jaren gegroeid," zegt Dupuis, “maar vandaag zijn we steeds minder bezig met de uitbreiding van onze werkplaats. We hebben groot genoeg gebouwd en willen ons nu richten op de consolidatie van onze productie-installaties. We moeten ervoor zorgen dat we steeds over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken om de bestelling uit te voeren."