naar top
Menu
Logo Print

"HOUTSKELETBOUW ZAL DE ENIGE OPTIE WORDEN"

ZAAKVOERDER BOUWBEDRIJF HOUTSKELETBOUW ZIET MOOIE TOEKOMST VOOR ZIJN SECTOR

Momenteel neemt houtskeletbouw ongeveer 8% van de Belgische bouwmarkt in. De trend is stijgend en dat zal volgens Joris De Bruyn, zaakvoerder bij Houtbouw De Bruyn, nog een hele tijd zo blijven. Luchtdichtheid zal volgens hem immers steeds aan belang winnen en in dat opzicht kan houtskeletbouw nogal wat troeven voorleggen. Al zitten er natuurlijk ook wat addertjes onder het gras. Enkel met een ver doorgedreven expertise kan bijvoorbeeld een antwoord geboden worden op akoestische vraagstukken, terwijl de groei van de sector staat of valt met hoogkwalitatief personeel.

Joris  De Bruyn
Joris
De Bruyn

BEWUSTE SPECIALISATIE

Houtbouw De Bruyn is gespecialiseerd in houtskeletbouw. “Mensen verwarren ons soms wel eens met een schrijnwerkbedrijf, maar dat zijn we hoegenaamd niet", verduidelijkt zaakvoerder Joris De Bruyn. “Deuren, trappen, keukens … al die klassieke timmerwerken doen we niet.

We richten ons heel specifiek op de houtskeletbouw. De dingen die we doen, willen we immers als specialist doen. We willen voor de volle 100% weten waarmee we bezig zijn. Dat komt zowel de klant als onszelf ten goede. Door die aanpak kunnen we ons rendement de hoogte injagen, waardoor we tegen heel haalbare prijzen kunnen werken."

Houtskeletbouw
“Onze klanten zijn voornamelijk particulieren uit de ruime regio rond Lokeren; voor grote aannemers en projectontwikkelaars werken we niet”

Overtuigd van meerwaarde

Als aannemer is de keuze voor houtskeletbouw verre van evident. Dat erkent ook De Bruyn. “Eerst en vooral moet je volledig zelf achter die keuze kunnen staan", zegt hij. “Zelf heb ik mijn private woning ook in houtskelet opgetrokken. Je moet overtuigd zijn van de meerwaarde.

Tegelijk mag je echter ook niet blind blijven voor de nadelen. Niets is immers wit-zwart. Elke bouwmethode heeft haar voor- en nadelen."

 

Doorgedreven kennis

“Een van de voordelen van een ver doorgedreven specialisatie is natuurlijk dat we onze nadelen goed kennen en ermee weten om te gaan. Met de juiste technieken en materialen kunnen we ze dan ook zo veel mogelijk beperken.

Een klassieke timmerman heeft veelal niet die doorgedreven kennis om alle potentiële valkuilen van een project te herkennen. En het gaat dan niet louter om thermisch isoleren, want bij houtskeletbouw is dat eigenlijk kinderspel. Ik heb het dan eerder over akoestiek of thermische buffering. Ook dat zijn belangrijke elementen in de moderne woningbouw, waarmee we heel bewust moeten omgaan."

Houtskeletbouw
Wie zich als aannemer in de houtskeletbouw stort, moet volgens De Bruyn volledig overtuigd zijn van de keuze
Atelier Houtbouw De Bruyn
Houtbouw De Bruyn heeft een eigen atelier voor alubuitenschrijnwerk: “het juiste materiaal op de juiste plaats”

“OMZETGROEI IS NIET ZALIGMAKEND"

Houtbouw De Bruyn is niet het bedrijf dat koste wat het kost de omzet wil zien stijgen. “Groei in omzet is heel gemakkelijk. Of het ook zinvol is, is een andere vraag. Onze groei proberen we te realiseren door het leveren van kwaliteit en het vermijden van fouten. Pas als we alles helemaal onder controle hebben, kunnen we beginnen te groeien in omzet.

Het heeft volgens mij absoluut geen zin om veel te veel werk aan te pakken, zodat je constant bezig bent met problemen allerhande op te lossen. Je rendement zakt onherroepelijk en de kans op schadeclaims stijgt exponentieel. Dat is totaal contraproductief en het enige wat je eigenlijk aan het doen bent, is het opbouwen van een slechte naam. Daar bedanken we vrolijk voor."

Zelfstandig in crisisjaren

De Bruyn begon met zijn onderneming in volle crisisjaren, in 2008. “De reden was eenvoudig. Ik was projectleider en mijn toenmalige 

werkgever hield ermee op. Aangezien de opties niet zo dik gezaaid waren, besloot ik om zelfstandige te worden in een marktsegment waarin ik volop geloofde.

Als starter ben je verplicht om om het even welk werk aan te nemen, ook het kleine en het vuile werk. We hebben gewerkt van voorbij Leuven tot in De Panne. Je neemt alles aan, met als gevolg dat je heel hard groeit, maar ik ben ook heel hard tegen de muur geknald. Daarom hamer ik er ook zo hard op dat een loutere omzetgroei niet zaligmakend is als er geen gestroomlijnde structuur is die die groei ondersteunt. Vanaf het moment dat er een automatische band rolt, is het niet zo moeilijk om die band iets sneller te laten draaien. De moeilijkheid ligt hem vooral in het automatisch laten rollen van die band."

Luchtdichtheid bij houtskeletbouw

Weet voor wie je werkt

“Momenteel werken we met een viertal personen. Dat aantal durft al eens te schommelen. Onze klanten zijn voornamelijk particulieren, nu vooral uit de ruime regio rond Lokeren. Ook voor grote aannemers of projectontwikkelaars werken we niet, want die liggen maar van twee dingen wakker en dat is de opleveringsdatum enerzijds en een zo laag mogelijke prijs voor de onderaannemers anderzijds. Al de rest kan hun eigenlijk gestolen worden. Dat is een manier van werken waar ik niet achter sta. We willen ons ding goed doen. Is dat dan niet de goedkoopste manier, dan is dat jammer voor diegene die op zoek is naar de laagste prijs."

Wind- En waterdichte houtskeletbouw
“Bij houtskeletbouw komt het erop aan om zo snel mogelijk wind- en waterdicht te zijn” 

SNEL WIND- EN WATERDICHT

Houtskeletbouw is geen klassieke manier van bouwen en heeft dan ook enkele bijzondere aandachtspunten. “Bij houtskeletbouw komt het erop aan om zo snel mogelijk wind- en waterdicht te zijn", weet De Bruyn. “Het skelet is bestand tegen regen, op voorwaarde dat het meteen weer kan drogen. Als we al eens moeten stoppen met monteren, is dat eerder wegens de wind dan wegens de regen. Om de snelle dichtheid te plaatsen, opteren we in het geval van platte daken enkel voor EPDM en dan nog voor Mastersystems. Dat is een zeer hoogkwalitatief product dat voorzien is van een dampdrukverdeellaag. Die is zeer compatibel met een houtstructuur die moet kunnen uitdrogen. Een dampdrukverdeellaag bevordert de uitdroogcapaciteit van een constructie. Dergelijk EPDM is een van de duurdere op de markt, maar zoals al gezegd, onze rendementen zijn belangrijker dan onze groei. Het heeft geen zin om te groeien in omzet als onze marge niet meegroeit."

“DUURZAME LUCHTDICHTHEID IS ORDEWOORD"

Luchtdichtheid. Dat is volgens De Bruyn alvast het allergrootste voordeel van houtskeletbouw. “Correctie: een duurzame luchtdichtheid", vult hij aan. “Het heeft geen enkele zin een gebouw luchtdicht te maken als het twee jaar later vol kieren en spleten zit. Een traditioneel gebouw krijgt onvermijdelijk zettingsscheuren die de luchtdichting aantasten. Bij houtskeletbouw heb je dat niet en blijft de luchtdichtheid gegarandeerd. Isolatiedikte is trouwens makkelijk haalbaar met houtskeletbouw. Met een buitenmuur van 30 cm kunnen we een zeer goed geïsoleerde woning maken. Qua akoestiek moeten we dan weer rekening houden met geluiden van binnen en van buiten, met contactgeluiden op de vloerelementen en straatlawaai. Met die facetten moet er verstandig omgesprongen worden."

EIGEN PRODUCTIE ALUSCHRIJNWERK

Houtbouw De Bruyn beschikt over een eigen atelier voor aluminium buitenschrijnwerk. “We kozen voor aluminium vanuit het adagio: het juiste materiaal op de juiste plaats. Houten buitenschrijnwerk is verleden tijd. Met hout is het te moeilijk om te voldoen aan de moderne normen voor buitenschrijnwerk. Ook al wordt het nog veel toegepast, ik persoonlijk sta er niet achter. Pvc mag dan thermisch misschien wat beter zijn dan aluminium, qua stabiliteit is alu beter. Rekening houdend met de vaststelling dat er tegenwoordig steeds meer grote ramen worden gevraagd, was de keuze voor aluminium dan ook snel gemaakt. Maar ook hier weer: onze specialist inzake aluprofielen doet niets anders dan dat. Niemand kan vijf stielen goed doen. Ook wij niet."

BLIK NAAR DE TOEKOMST

“Over een vijftal jaar zal ik tevreden zijn als we heel wat van onze werkpunten hebben aangepakt", aldus De Bruyn. “De perfectie bestaat niet. Ook niet bij ons. Er zullen met andere woorden altijd wel werkpunten opduiken, maar we moeten wakker zijn en met beide voeten stevig in onze stiel staan. Momenteel hebben we van houtskelet onze routine gemaakt, zodat we er heel sterk in zijn. De focus ligt nu op het verder inperken van de werkregio. Momenteel zijn we actief in een straal van 40 kilometer rond Lokeren. Dat moet een regio zijn waarin we een correcte service aan onze klanten kunnen bieden. Ook dat werkpunt hebben we bijna afgehandeld. Het is immers niet realistisch om te poneren dat een halfuur rijden voor ons te ver zou zijn. Daarvoor is de markt van de houtskeletbouw te klein. Als die parameters onder controle zijn, kunnen we verder richting groei kijken."

“geen groei zonder geschikt personeel"

Als De Bruyn groei propageert, wordt hij echter meteen geconfronteerd met een bijkomend probleem. “Het vinden van geschikt personeel is aartsmoeilijk. Ik besef dat ik daarmee een open deur intrap, maar het is echt zo. Er zal met andere woorden een groei zijn, zolang er geen geschikt personeel wordt gevonden. We zullen onder andere nood hebben aan een CAD-tekenaar, een projectleider en arbeiders. Het toekomstige personeel moet bovendien uit de regio komen, omdat we een relatie op lange termijn willen uitbouwen. Wie elke dag een uur in de wagen moet zitten om tot hier te geraken, houdt dat niet vol."

Mooie toekomst voor houtskeletbouw

Studies wijzen uit dat houtskeletbouw momenteel een marktaandeel van 8% heeft. Volgens De Bruyn zal dat in de toekomst alleen maar toenemen. “Ik denk zelfs dat er geen andere weg is. Het zal steeds moeilijker worden om traditioneel te blijven bouwen. Er is heel veel energie nodig om bakstenen te produceren. Wordt de energie duurder, dan ook de stenen. Men moet bovendien altijd maar dieper graven om aan klei te geraken. Op een gegeven moment moet dat tot problemen leiden. Isoleren zal ook steeds belangrijker worden. Het is een vaststaand gegeven dat dat nu eenmaal beter lukt bij houtskeletbouw dan bij een stenen gebouw. Luchtdichting is een begrip dat vandaag de dag nog al te vaak onderschat wordt, maar dat besef komt nog wel. Bij isolatie was dat aanvankelijk ook zo en dat is nu gemeengoed geworden."