naar top
Menu
Logo Print

VEILIGER WERKEN ZONDER TIJDVERLIES

ALGEMENE OVERWEGINGEN BIJ BESTELWAGENINRICHTINGEN

Een doordachte inrichting van een bestelwagen zorgt voor tijdwinst en meer werkcomfort. En dat brengt op. Zoveel staat vast. Maar wat is dat juist, een doordachte inrichting? Welke zijn de belangrijkste aandachtspunten en overwegingen?

GEWICHT

De massa van de inrichting is erg belangrijk. Ten eerste betekent een zwaardere inrichting minder laadvermogen, wat zeker bij kleinere bedrijfswagens een cruciale rol kan spelen. Ten tweede heeft het gewicht een impact op het brandstofverbruik - een belangrijk aandachtspunt voor grote wagenparken. En ten derde vormt een zwaardere inrichting ook een groter potentieel gevaar. Bij een ongeval tegen ongeveer 50 kilometer per uur wordt de volledige lading immers blootgesteld aan krachten tot 30 G. Dertig keer het gewicht van de inrichting en de lading samen dus. In beweging. En dat kan verschrikkelijke gevolgen hebben.

Het is vooral de materiaalsoort die het gewicht van de inrichting bepaalt. Onder impuls van het voortdurende streven naar een lichter gewicht van de inrichting zelf - en dus naar een potentieel hoger laadvermogen - wordt het gebruik van hout of staal in de inrichting veelal geweerd, en wordt er gezocht naar alternatieven. Er wordt geopteerd voor lichte houtsoorten en de stalen componenten worden steeds vaker vervangen door andere staallegeringen of door het lichtere doch voldoende rigide aluminium. Hierdoor weegt de inrichting tot de helft minder. Aluminium is duurzaam, licht en sterk en ook de onderhoudsvriendelijkheid is in het voordeel van de gebruiker. Ook kunststof en composietmaterialen zijn overigens populair. Een wand uit bijvoorbeeld polyethyleen is immers licht, erg sterk, vormvast en makkelijk afwasbaar, terwijl composiet overbruggingen tot twee meter toelaat, met een draagkracht tot 120 kilogram toe.

VEILIGHEID

Veilig transport van goederen

Het gewicht is één ding, maar ook de manier waarop alles in de wagen gemonteerd wordt is van groot belang. Een onveilige inrichting en verankering kunnen nl. resulteren in een fataal ongeluk, waarbij het kleinste onderdeel zelfs bij een relatief lage snelheid kan evolueren tot een dodelijk projectiel. Om te voldoen aan een veilig transport van goederen, moet de inrichting dus enerzijds zelf crashbestendig zijn, maar is anderzijds ook de montage van de inrichting cruciaal. Gelukkig bestaan er oplossingen die alles stevig verankeren, een beugel die de kracht van een stevige impact kan weerstaan bijvoorbeeld, alsook speciale ladingssteunen voor materiaal dat niet in de schappen of lades past, maar toch stevig verankerd vervoerd moet worden.

De montage van de inrichting moet steeds gebeuren volgens de voorschriften van de fabrikant en bij voorkeur worden uitgevoerd door een specialist. Een inrichting is pas veilig als die vakkundig is ingebouwd en met een crashtest in geladen toestand is getest.

Inbraakbeveiliging

Om dieven te ontmoedigen, kunnen eventuele vensters met traliewerk worden verstevigd. Nog beter is een bestelwagen zonder ramen, maar hier boet de klant dan weer in op het vlak van verkeersveiligheid. Bijkomende sloten aan de deuren van de laadruimte monteren is wel altijd een erg goed idee. Tegelijk is een goede inrichting al een beveiliging op zich. Met alles mooi in laden opgeborgen, is diefstal immers minder voor de hand liggend. Het materiaal is immers niet zichtbaar. Bovendien kunnen veel lades ook afzonderlijk worden afgesloten. Een dubbele beveiliging!

ERGONOMIE

Alles wordt ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Veel lades kunnen bijgevolg met één hand worden bediend. En dit met of zonder werkhandschoenen. Vaak hoeft de klant ook niet meer in de wagen te klimmen. Zeker als hij goed heeft nagedacht over zijn opbergsystemen. En dat spaart de rug.

DUURZAAMHEID & FLEXIBILITEIT

Veel inrichtingen gaan 'voertuigenlang' mee: ze overleven de tijdspanne voor het afschrijven van de wagen. Afhankelijk van de manier waarop ermee wordt omgegaan, gaat ze zelfs twee tot drie bestelwagens mee. Daarom is het wenselijk om een bestaande inrichting na het afschrijven van een voertuig eenvoudig te kunnen overplaatsen naar een nieuw voertuig. Dat kan men ook zelf doen, maar idealiter besteedt men dat uit aan een gespecialiseerde firma. Door dat zelf te gaan doen, vervalt namelijk de garantie op de plaatsing.