naar top
Menu
Logo Print
14/03/2018 - SARIE ROOMS

2018 BRENGT EEN HELDERE TOEKOMST VOOR DE BOUWSECTOR

FEMA EN FEPROMA GEVEN HET STARTSCHOT VOOR EEN NIEUW BOUWSEIZOEN

Het nieuwe bouwseizoen komt eraan en FeMa en Feproma blikken terug op de twijfels die het winterseizoen met zich meebrachten. De logistiek, een van de belangrijkste delen voor de sector, maakt een shift naar ecologische, duurdere en alternatieve methoden. Ook digitale uitdagingen waren een aandachtspunt in de toespraak van de Belgische beroepsvereniging op de jaarlijkse Batibouwreceptie voor bouwmateriaalhandelaren en -producenten. De oplossing is duidelijk: meer samenwerken over de grenzen van concurrentie en prijzen heen.

FeMa en Feproma kopstukken
V.l.n.r.: Marnix Van Hoe (FeMa), André De Groote (FeMa), Barbara Leus (FeMa-Jeugd) en Frank Van Zeebroeck (Feproma)

GEEN ROOSKLEURIGE TOEKOMST ZONDER VOORUITGANG

Voor het eerst in jaren is er een positieve houding te merken bij ondernemers. Dit jaar voorspellen ze een groei van het werkvolume van 3%. Daarnaast heeft de Nationale Bank voor de sector in 2017 een groei van 4,6% uitgeroepen. Er is ook meer activiteit, een stabielere aanvoer van pur/pir en groei. De toekomst ziet er dus goed uit. Toch merkt voorzitter van FeMa, André De Groote, enkele aandachts- en werkpunten op. Tijdens de 82e jaarlijkse algemene statutaire vergadering van de beroepsvereniging had hij het over opgedoken thema's die de vereniging deed twijfelen over hun bestaansreden en de zin om zijn activiteiten voort te zetten.

Logistiek

“Logistiek is onze kernactiviteit, goederen just in time en zo goedkoop mogelijk vervoeren, daar zijn we goed in. Toch moeten we met heel wat dingen rekening houden", trapt De Groote af. “De CO2-uitstoot moet drastisch verlaagd worden in de komende decennia. Steden beginnen beetje bij beetje hun grenzen af te sluiten voor dieselvoertuigen." Producenten lopen volgens hem zo het risico dat marge verdwijnt in hogere transportkosten. De Groote roept partners daarom op om samen te gaan werken en in te zetten op vervoer via waterwegen en elektrisch vervoer in binnensteden.

Digitale uitdagingen

Ook de digitale evolutie vormt een belangrijke actuele uitdaging voor de bouwhandel. “Dan spreek ik over de elektronische uitwisseling van basisinformatie (Andimac in Spanje), EDI-factuartiesystemen (NMBS - UK), e-commerce, BIM en GS1", vertelt De Groote. Het laatstvermelde is een wereldwijde organisatie die standaarden ontwerpt en invoert voor elektronische communicatie tussen bedrijven. “Binnen onze overkoepelende Europese organisatie Ufemat, zijn tal van voorbeelden te vinden, ook hier is samenwerking de oplossing bij uitstek om vooruitgang te bekomen."

THE PERKS OF FEPROMA

De zoektocht naar een harmonisch partnership tussen producenten en handelaars in bouwmaterialen is volgens Feproma-voorzitter Frank van Zeebroeck van groot belang. Hij benadrukte de voordelen die het Feproma-lidmaatschap kunnen bieden: “Als FeMa-lid en -handelaar heb je de garantie dat je bouwmaterialen koopt die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen en beantwoorden aan de strenge wettelijke normeringen, reglementeringen en bepalingen die door de Belgische en Europese overheden worden opgelegd." Hij benadrukte dat leden blijven investeren in ontwikkeling van innoverende oplossingen. Daarbovenop is er commerciële en technische ondersteuning, opleidingen, logistieke oplossingen, investeringen in duurzame producten en systemen, innovaties, recyclageoplossingen, optimalisatie van de logistieke stromen, een maatschappelijk verantwoord ondernemingsbeleid en nog vele andere elementen.

Team Feproma en FeMa

Het doel van Feproma is om samen met FeMa bij te dragen tot het economische herstel, zodat aannemers, handelaars en fabrikanten hiervan kunnen profiteren. “Respect voor elkaar, luisteren naar elkaars behoeften en wensen, open communicatie, een eerlijke dialoog en streven naar echte win-winsituaties behoren tot de belangrijkste punten in onze samenwerking", gaat Van Zeebroeck verder.

FEMA JEUGD ONTWIKKELT ZICH VERDER

Tot slot is er ook een sterke groei te bespeuren bij de FeMa-Jeugd. “De jeugd heeft niet stilgezeten en heel wat bijgeleerd", vertelt voorzitster van de FeMa-jongeren, Barbara Leus. “Er zijn drie Feproma-leden de revue gepasseerd. Al onze interessante ontmoetingen zijn van belang voor de goede contacten tussen leveranciers en handelaars." Leurs is van plan om verder te gaan op dit elan en gaat binnenkort de planning voor de komende bedrijfsbezoeken meedelen.

FeMa-bestuurder en secretaris-generaal van Ufemat Marnix Van Hoe kondigde daarbovenop ook het volgende Ufemat-congres aan dat van 25 tot 28 oktober in Lissabon door zal gaan. Meer informatie is te vinden op www.ufemat.eu