naar top
Menu
Logo Print

STOFVRIJ WERKEN GEEFT EEN BETER RESULTAAT

Schuurstofzuiger zorgt voor kwaliteit en efficiëntie

Het type van schuurmachine zal mee de keuze bepalen van het type schuurstofzuiger. Er bestaan zowel pneumatisch als elektrisch aangedreven schuurmachines.

De stofzuiger is eenvoudig te reinigen door de goede toegang tot het reservoir

SCHUURSTOFZUIGERUNIT

Aandrijving

Er bestaan zowel pneumatisch als elektrisch aangedreven schuurmachines. Sowieso zijn alle schuurmachines standaard voorzien van een elektrische aansluiting, maar bij het werken met pneumatisch gereedschap moet men overstappen op een schuurstofzuiger die specifiek gebouwd is voor deze aandrijving
of die omgebouwd kan worden.

Zuigkracht

Niet alleen het vermogen bepaalt de zuigkracht; veel belangrijker is de hoogvacuümluchtverplaatsing of het filteroppervlak met bijbehorend filterreinigingssysteem; een vuile filter heeft immers een sterk negatieve invloed op de zuigkracht. De zuigkrachtregeling gebeurt anders bij grote dan bij kleinere toestellen: bij de grote varianten gebeurt dat met een onderdrukmeting en een frequentieregelaar, bij de kleinere broertjes functioneert de zuigkracht simpelweg op zijn maximumdruk.

Schakeling

De meeste schuurstofzuigers worden automatisch ingeschakeld wanneer de bewerkingsmachine geactiveerd wordt. Wanneer de machine uitgeschakeld wordt, zal dat ook het geval zijn bij de schuurstofzuiger - al is dat met vertraging, om ervoor te zorgen dat alle stofdeeltjes die zich nog in de slang bevinden, effectief in het reservoir terechtkomen.

Filters

De keuze van de filter dient zo specifiek mogelijk te gebeuren: hoe specifieker immers, hoe beter het resultaat zal zijn. Er bestaan tal van types: fijnstoffilters, antistatische filters, hittebestendige filters e.d.
De keuze van de filter hangt af van de 'stof'-zonering en de activiteit. De filters zijn verdeeld in stofklassen L/M/H, waarbij H voldoet aan de meest veeleisende norm.
In het filterreservoir kan het stof ofwel rechtstreeks opgevangen worden, ofwel middels een stofzak. Het volume van het reservoir bepaalt hoelang men aan één stuk door kan werken.

Compressorcapaciteit

Deze capaciteit - ook wel de doorstroom genoemd - bepaalt het volume van lucht dat kan worden aangezogen.

Droog of nat?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de stofafzuiging in een droge dan wel een natte omgeving. Grote schuurstofzuigers kunnen hoofdzakelijk in een droge omgeving werken. Wie toch nat wil reinigen, gebruikt daarvoor het best een apart toestel, omdat het nat stofzuigen meer onderhoud vergt vanwege de toevoeging van het water in het toestel.

ZUIGSLANG

Om de grote onderdruk die een stofzuiger creëert, de baas te kunnen, zijn er speciale zuigslangen ontwikkeld om veilig te kunnen functioneren in het hoogvacuümsysteem (dat tot -30.000 Pa gaat). De statische elektriciteit die ontstaat, wordt afgevoerd door de continue geleiding.
Om zeker te spelen, kiest men het best voor een antistatische zuigslang; de mobiele toestellen worden immers overal ingezet en komen dus constant in andere omgevingen. Een bijkomende uitdaging is dat de darm flexibel genoeg moet zijn om vlot te kunnen werken - niet evident als diezelfde darm ook bestand moet zijn tegen die hevige onderdruk.
Voor een goede levensduur wordt een hoge slijtvastheid vereist. Bij een pneumatisch aangedreven schuurmachine kan men een zuigslang met drie concentrische leidingen aansluiten: daarbij voert ze enerzijds de perslucht aan, voert ze gebruikte perslucht af en zuigt ze - uiteraard - ook het stof weg. De voordelen van een dergelijke slang zijn legio: ze verhoogt ten eerste al de veiligheid en het overzicht op de werkvloer, aangezien er geen kabels of darmen over elkaar liggen. Het gevolg is dat er zo geen luchtwervelingen kunnen ontstaan, waardoor een eventuele stofontwikkeling vermeden wordt.
Bovendien heeft men niet langer koude handen, aangezien de ontluchting nu aan de stofzuiger zelf zit.

Dimensies

De zuigslang bestaat in diverse groottes: die gaan van 22 tot 50 mm, afhankelijk van de toepassing in kwestie.
Wie vooral werkt met hout, zal eerder kiezen voor een grotere zuigslang om de houtresten op daadkrachtige wijze te verwijderen.
Een tip: bij langere slangen is het aan te raden om in de breedte uit te breiden: lange én brede slangen kunnen immers hun hoge luchtstroomvolume en bijgevolg ook hun zuigkracht behouden.


ONDERHOUD

Het reservoir van een schuurstofzuiger moet - afhankelijk van het gebruik - regelmatig leeggemaakt worden. Dat reservoir kan ofwel een vaste stofzak zijn, ofwel vervangbare papieren of versterkte stofzakken. In dat laatste geval wordt het best ook het mechanische gedeelte van de stofzuiger mee gereinigd. Het filteronderhoud is vrij beperkt: heel wat toestellen hebben een zelfreinigende functie, al controleert men wel het best die filters op regelmatige basis. Een goed onderhoud aan die filterunits - en aan het toestel tout court - komt het rendement en de levensduur immers ten goede. Bij kleinere toestellen moet men het filterreinigingssysteem soms nog manueel inschakelen. Bij de grotere toestellen gebeurt dat automatisch en meerdere keren per minuut. Zo zijn er toestellen waarbij het interne systeem het stof automatisch uit de filter en in het stofreservoir blaast.