naar top
Menu
Logo Print

FIJN EN SECUUR SCHUREN ZONDER SPOORVORMING

Excentrische schuurbeweging voor verzorgde afwerking

Door de excentrische beweging verplaatsen de schuur­korrels zich voortdurend, waardoor elke spoorvorming in het schuurbeeld wordt vermedenDe excentrische schuurmachine is een onmisbaar gereedschap voor elke schilder/decorateur. Hiermee wordt een oppervlak immers klaargezet om opnieuw bewerkt te worden.
We bespreken het toestel in al zijn facetten en geven enkele interessante tips voor de aankoop en het gebruik van het apparaat.

WAAROP LETTEN?

Om een geschikt toestel aan te kopen dat voldoet aan de gestelde eisen, is het belangrijk enkele parameters grondig te bekijken. We overlopen de belangrijkste.

Schuuruitslag

De schuuruitslag, ook wel schuurdiameter genoemd, bepaalt de oppervlakte die gelijktijdig kan worden afgeschuurd. Die kan variëren van 2 tot 8 mm. Hoe groter de excentriciteit, hoe groter de oppervlakte die je tijdens het schuren bewerkt. Voor de afwerking is het belangrijk een toestel met een minimale schuurdiameter te kiezen, zodat u heel precies kunt werken. Sommige toestellen hebben een switch, zodat je het toestel kunt gebruiken voor zowel de afwerking (kleine schuurdiameter) als voor het voorbereidend schuren (grote schuuruitslag).

Schuurzoolgrootte

Voorbeeld van de excentrische schuurbeweging: hoe kleiner de schuurdiameter, hoe fijner het schuurresultaatDe schuurzoolgrootte varieert: de keuze tussen een kleine en een grote schuurzool is immers volledig afhankelijk van het af te schuren oppervlak. Bij kleine oppervlakken of als er heel secuur moet worden gewerkt, zijn kleine schuurzolen veel praktischer. Voor grote oppervlakken zoals muren en plafonds kunt u echter beter een model kiezen met een grote schuurzool, tot zelfs 225 mm. De ronde schuurzolen bestaan bovendien in verschillende diameters. Niet alleen is het belangrijk dat er bij een eventuele vervanging van de schuurzool gekozen wordt voor dezelfde diameter, ook bij de keuze van het schuurpapier moet hiermee rekening worden gehouden. De positie van de stofafzuiggaten verschilt namelijk in functie van de schuurzooldiameter.

Interfacepad

De interfacepad bevindt zich tussen de schuurzool en het schuurpapier, en zal bepalen hoe vlot er op oneffen ondergronden kan worden geschuurd. Met een dunne pad kunnen effen en vlakke ondergronden zonder problemen worden bewerkt. Wanneer de ondergrond echter erg oneffen of gewelfd is, dan monteert men beter een dikkere pad op de schuurzool.

Gewicht en ergonomie

Binnen het brede aanbod van schuurmachines zult u ook een verschil ontdekken in het gewicht van de toestellen. Voor gewone horizontale schuurwerkzaamheden speelt het gewicht misschien een minder belangrijke rol, maar wanneer er lange tijd verticaal moet worden geschuurd, of bij het afschuren van plafonds, dan zal deze factor heel bepalend zijn wat het gebruiksgemak betreft. Hou hier dus zeker rekening mee bij de aankoop. Het toestel moet uiteraard ook gemakkelijk in de hand liggen. Neem dus voor de aankoop het toestel in de hand en beoordeel of de vorm goed in de handpalm ligt. Is het materiaal niet te groot? Voelt het zacht aan?

Stofafzuiging

Stofafzuiging blijft een belangrijk aspect voor een goed resultaat. Daarbij kan men kiezen tussen een stofzuigsysteem of een stofzak, zoals hierEven belangrijk als het schuren is ook het afzuigen van het stof. Niet alleen in het atelier, maar evenzo bij schuurwerken in reeds bewoonde en ingerichte huizen. Men kan kiezen voor een eenvoudige stofzak, maar in heel wat gevallen is een stofafzuigsysteem geen overbodige luxe. Dankzij de lengte van de afzuigslang vormt dit systeem zeker geen hinder bij het schuren. Informeer dus zeker naar de verschillende mogelijkheden bij de fabrikant en bekijk ook de diameter van de afzuigunit. Misschien is die compatibel met een reeds aangekocht afzuigsysteem of kunt u een tussenstuk monteren.

Toepassingsgebied

Omkader duidelijk de toepassingen waarbinnen het toestel zal worden gebruikt. Gaat het over grof voorbereidend schuurwerk? Of zal het apparaat worden aangewend voor een mooie en secure afwerking?
U kunt een toestel kiezen met een verwisselbare schuurzool, dat in aanmerking kan komen voor beide toepassingen.
Dikwijls is het echter beter om een ander toestel aan te kopen voor een verschillende afwerkingsgraad.

SCHUREN OP HOOGTE

Voor het afschuren van hoge wanden en van plafonds is er in heel wat gevallen een stelling nodig.
Om dat probleem op te vangen, kan men gebruikmaken van de langehalsschuurmachine die zich kan uitrekken en die eveneens uitgerust is met een wisselkopsysteem. Zo kunnen zowel grote oppervlakken als randen en hoeken worden bewerkt.
Voor kleine wand- en plafondoppervlakken op hoogte bestaat er bovendien een aangepast toestel.