naar top
Menu
Logo Print

“WE ZULLEN MET BETON BLIJVEN BOUWEN"

Noël Naert van Febelcem

NOËL NAERT (FEBELCEM) BREEKT LANS VOOR GROTE TOEPASBAARHEID VAN BETON

Een van de grootste voordelen van beton is de enorme variëteit inzake samenstellingen en toepassingen." Dat zegt Naert van koepelorganisaties Febelcem en Infobeton. Hij breekt een lans voor de uitgebreide technische en esthetische mogelijkheden van het materiaal.

Designhuis
“De Belg heeft niet zozeer een baksteen in de maag; wel
beton. Het materiaal wordt vandaag bovendien steeds meer
voor het designaspect gekozen”

HIGHTECH BETON

Beton is veel meer dan een mengeling van zand, cement en stenen. “Op de markt is er intussen een heel gamma van hightech beton beschikbaar", verduidelijkt Naert. “Er zijn heel wat mogelijkheden inzake recepturen, bestanddelen en fabricage. Men kan tegenwoordig lichtdoorlatend beton produceren door er glasvezels in te verwerken. Niet alleen wat de samenstelling betreft, maar ook qua verwerking zijn er overigens veel meer mogelijkheden ontstaan. Zelfverdichtend beton bijvoorbeeld is eveneens hightech. Aannemers moeten daar terdege voor opgeleid zijn en speciale bekistingen gebruiken. Het resultaat is dan ook helemaal anders dan bij het gewone ruwbouwbeton."

evolutie in infrastructuur
“Binnen de tak Infrastructuur zien we een sterke evolutie in de toepassingen,” zegt Naert, “van gekleurd beton tot printbeton en uitgewassen beton”

BETON OP MAAT

Afhankelijk van de toepassing die men voor ogen heeft, kan een beton op maat gemaakt worden, zodat het het best aan de prestatieverwachtingen beantwoordt. Een funderingsbeton is bijvoorbeeld iets helemaal anders dan een beton met isolerende of brandwerende eigenschappen. Alle toepassingen zijn vertaalbaar naar recepturen en verwerkingswijzen. Qua verwerkingsmogelijkheden zijn er eigenlijk twee grote families, met name het stortklare en het prefabbeton."

betonstop

“De term 'betonstop' is ongelukkig gekozen, want we zullen met beton
blijven bouwen. In stedelijke omgevingen en op kleine percelen kan
men er immers mooie dingen mee realiseren”, weet Noël Naert

SENSIBILISERING

Febelcem en Infobeton werken dan ook regelmatig met de (vak)pers samen om inspirerende projecten in de kijker te zetten. “Onlangs werd er aan een art-decowoning achteraan een uitbouw gemaakt met prefabelementen", vertelt Naert. “Aan de straatzijde zie je een mooie art-decogevel, inclusief kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, terwijl je achteraan in een totaal andere wereld terechtkomt. De prefabelementen werden met een telescopische kraan over het gebouw getild, zodat ze achteraan gemonteerd konden worden. In diezelfde achterbouw bestaat de vloer uit gepolierd beton. De bouwheren kozen zelf voor beton als een van de belangrijkste materialen in hun woning, omdat ze houden van de ruwe industriële look.

Een andere woning laat beton dan weer terugkeren in diverse toepassingen: het keukenwerkblad, het wastafeltje bij het toilet, de wastafel in de badkamer, de tegels van de patio en de trap naar het dakterras. Door een combinatie met wit en hout oogt het geheel geenszins kil of strak."

UITDAGINGEN

Die inspirerende projecten komen soms echter ook met de nodige praktische uitdagingen. "In het aangehaalde voorbeeld moesten de prefabelementen met een zware kraan over de nok van de bestaande woning worden gehesen. De bouwheren ondervonden dat er blijkbaar maar weinig bedrijven zijn die zoiets aandurven, en er hing uiteraard ook een aardig kostenplaatje aan. Algemene aannemers die dergelijke elementen moeten verwerken, hebben verder ook een specifieke uitrusting nodig. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Als er, als gevolg van enkele politieke maatregelen, binnenkort enkel nog in stedelijke of verstedelijkte omgevingen gebouwd mag worden, dan zullen zij zich op een andere manier moeten organiseren en alternatief (rollend) materieel voorzien."