Aankoop sloop-/sorteergrijper is veel meer dan prijskaartje alleen

Keuze voor kwaliteit loont op termijn

Een sloop-/sorteergrijper is een echt manusje-van-alles:  slopen, grijpen, sorteren, opnemen ... vormen geen probleemEen sloop-/sorteergrijper is een echt manusje-van-alles:  slopen, grijpen, sorteren, opnemen ... vormen geen probleem
Een sloop-/sorteergrijper is een echt manusje-van-alles: slopen, grijpen, sorteren, opnemen ... vormen geen probleem

 
Van alle aanzetstukken is een sloop-/sorteergrijper ongetwijfeld een van de veelzijdigste werktuigen. Sorteren, klemmen, graven, opnemen … de mogelijkheden zijn legio. Dat ze over alle sectoren heen – van de spoorwegen tot slopers en van tuinbouw tot recyclage – gebruikt worden, is dan ook geen toeval. We gaan in dit artikel dieper in op de uitvoeringen en staan stil bij de aandachtspunten rond kwaliteit, want een grijper krijgt het hard te verduren.

Tientallen applicaties

Ondanks de relatieve eenvoud en duidelijkheid van een sloop-/sorteergrijper zien we dat er toch veel keuzemogelijkheden en mogelijke con­figuraties op de markt zijn. De inzetbaarheid is ook zodanig breed dat het ook wat in uw handen ligt: wat bent u van plan met uw sloop-/sorteergrijper? Het uitgraven van aarde en modder, materiaalbehandeling, plaatsing van stenen en keien, het verzamelen van groenafval, het uitvoeren van kleine sloop met sortering van verschillende materialen … de lijst is eindeloos.

Toch ziet niet iedereen altijd het nut in om een extra sloop-/sorteergrijper aan te schaffen. Zeker bij kleinere bedrijven durft het weleens voorvallen dat men de standaard graafcombinatie ook inzet als grijper, omdat men de extra investering in een sloop-/sorteergrijper niet wil maken. De voordelen in termen van grotere productiviteit zijn evenwel voor de meeste bedrijven zo overduidelijk dat de ROI (return on investment) zeer groot is.

Zeker voor slopen, puin- en schrootverwerking en ruimen van terreinen is dat het geval, want objecten met wisselende vormen zijn een kolfje naar de hand van sloop-/sorteergrijpers. De wisselsystemen zijn vandaag ook zeer performant, waardoor het oponthoud bij ombouw miniem blijft. Bovendien is er van­daag voor elk wat wils op de markt.

Sloop-/sorteergrijpers bieden een grote veelzijdigheid doordat ze de gebruiker de mogelijkheid bieden om niet alleen puin te ver­plaatsen en het af te leveren op de gewenste locatie, maar om met dezelfde configuratie bijvoorbeeld ook puinfracties te creëren.

Voor elke applicatie is er een geschikte combinatie op de markt
Voor elke applicatie is er een geschikte combinatie op de markt

 
Kwaliteit en onderhoud

Door de aard van de activiteiten zijn duurzaamheid en robuustheid twee van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een grijper. Dit verhaal kent twee zijdes: het materiaal waaruit de grijper uitgevoerd is en de wijze waarop bewegende delen beschermd worden. Bij de materialen voor armen, bodem- en zijplaten gaat het veelal om gehard Hardox of vergelijkbaar materiaal dat probleemloos de hevige impacten weerstaat.

De meeste sloop-/sorteergrijpers werken met een draaibeweging waarbij de interne cilinders en motoren op basis van hydraulica de beweging aansturen. Soms wordt er van twee mo­toren gebruikgemaakt om het koppel nog te vergroten. Bij kwalitatieve machines zitten die hydraulica en verbindingen veilig weggebor­gen, zodat de slijtage door intrede van stof, vocht en vuil beperkt blijft.

Er is hier dus een belangrijke kwaliteitsfactor in de opbouw van de machine en de gebruikte componen­ten: stofafdichting in de scharnierpunten, be­tere draaikranslagers met kwalitatieve afdichting, filters in het draaicircuit … In dezelfde sfeer vinden we ook de inplanting van de smeerpunten: niet bij alle machines zijn deze even makkelijk bereikbaar.

Andere details in de opbouw die een belangrijke toe­gevoegde waarde kunnen bieden, zijn onder meer extra grote pinnen gecombineerd met slijtvaste bussen op de roterende punten, terugslagkleppen voor de veiligheid en de in­zet van hydraulische cilinders met einddemping. De geleidelijke beweging leidt tot een veilige werking en het langer meegaan van de slijtagedelen en hydraulische motor. Er zijn ook onderhoudsarme grijpers die werken met een ge­sloten oliebadsysteem.

Ook voor recyclagewerken kunnen  sloop-/sorteergrijpers worden ingezet
Ook voor recyclagewerken kunnen sloop-/sorteergrijpers worden ingezet

 
Aanschafcriteria

We zien gelukkig de afgelopen jaren een sterke evolutie om de aankoopprijs een minder gewicht te geven in de investeringsbeslissing. Zaken als betrouwbaarheid en snelle service winnen terecht meer terrein op dat vlak.

Roterend of vast?

De vraag wordt wel eens gesteld of de meerkost van een roterend systeem ten opzichte van een vaste grijper te verantwoorden valt. Het antwoord hangt deels af van de ervaring en kun­de van de operator: een vaardige en er­varen operator zal ook met een mecha­nische grijper snel en efficiënt materialen kun­nen vastnemen en manipuleren. Als de toepassing evenwel nauwkeurigheid vereist zal een roterende grijper het pleit winnen. Een grijper kan meestal de volle 360° draaien, waardoor de operator vanuit elke hoek kan grijpen zon­der de machine te verplaatsen. Dat levert toch een zekere snelheidswinst op. Door die af te zetten tegen de meerprijs van hydraulica en rotor kan al deels een antwoord gegeven worden op de initiële investeringsvraag. Een vaste grijper wordt vaak ook gekozen in com­binatie met een draaikantelstuk, dit omdat het draaikantelstuk eindeloos kan roteren.

Slijtdelen

Een belangrijke kostenpost tijdens het werken met sloop-/sorteergrijpers betreft de vervanging van de slijtdelen. Producenten spelen hier op diverse wijzen op in: door de zijschotten en de omkeerbare en gedeelde ondermessen extra sterk uit te voeren uit slijtvast materiaal of ze omwisselbaar te maken zodat slijtage op de hoeken kan worden opgevangen.

Kwalitatieve sorteergrijpers zijn zo opgebouwd dat onderhoud vlot kan verlopen
Kwalitatieve sorteergrijpers zijn zo opgebouwd dat onderhoud vlot kan verlopen

 
Snelwissels

Ook sloop-/sorteergrijpers kunnen met een snelwissel werken. Let er wel op dat de mogelijke na­delen – krachtverlies en de ex­tra hoog­te – vol­doende gecompenseerd wor­den voor uw applicatie.

Modulaire systemen

Ook interessant zijn de modulaire systemen, waarbij verschillende modules beschikbaar zijn voor specifieke toepassingen, zoals bv. de biomassagrijper, de alligatorgrijper, de bulk-materiaalgrijper en een bos­bouw­module voor wie veel op­drachten heeft in de bos­bouw. Deze laatste beschikt dan over een boomschaar, zaag en alligatorgrijper waardoor het za­gen van bomen, het worteltrekken, hout- en houtverwerking (biomassa) en het bos schoonmaken uiteindelijk veel eenvoudiger wordt.

Terugkoppeling

Relatief nieuw is de mogelijkheid tot communicatie in beide richtingen met de sloop-/sorteergrijper. De ope­rator kan hierbij de werkparameters instellen en kiezen uit verschillende werkmodi. Bij sommige toepassingen wordt gewerkt met zwaar puinafval en is een Heavy Duty-mode vereist, waar­bij ook de veiligheid van zeer groot belang is. Bij andere toepassingen moet wat omzichtiger omgegaan worden met de op te nemen goederen (spoorweg bijvoorbeeld) en is een perfect afgestelde klemkracht en draaikoppel een voordeel. Met een touch­screeninterface kan de operator deze standaardbedrijfsmodi selecteren en de bedrijfsparameters definiëren (druk, klemkracht, draaikoppel …). Tijdens het werk wordt hij ook voortdurend geïnformeerd over de werkelijke prestaties van de grijper zoals de klemkracht, rotatiemoment, remstatus en werkmodus. Zo kan hij sneller anticiperen op mogelijke pro­blemen. De productiviteit vaart er wel bij.

Een grijper kan meestal de volle 360° draaien, waardoor de operator vanuit elke hoek kan grijpen zonder de machine te verplaatsen
Een grijper kan meestal de volle 360° draaien, waardoor de operator vanuit elke hoek kan grijpen zonder de machine te verplaatsen

 
Asynchrone grijpers

Relatief nieuw zijn de zogenaamde asynchrone grijpers, waarbij de schaalvorm en schaalbewegingen zich aan de belastingvorm aan­passen. De asynchrone beweging van de grijpschalen maakt het hanteren van de asymmetrisch gevormde belastingen in beperkte posities en de aanpassing van de grijpoppervlakken van de vorm van de last mogelijk. Hierdoor verkrijgt men uiteindelijk een optimale en be­trouwbare grip op de eindpositie van de schalen. Snel en gemakkelijk uitwisselbare armen en verbindingsplaten op de grijper zelf, verzekeren u van meerdere werkfuncties. De aan­bieders hebben zoals gemeld ook extra tools voor toepassing in de landbouw, bosbouw of indus­trie. 

Met dank aan Eurosteel, Kingshofer, Rotar en Tramac

Vooral de slijtagedelen krijgen veel te verduren en moeten uit kwalitatief materiaal bestaan
Vooral de slijtagedelen krijgen veel te verduren en moeten uit kwalitatief materiaal bestaan

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.