Bouwen in pps versterkt met charter

Projecten zijn win-win voor samenleving, overheid en bouwsector

De afgelopen 15 jaar heeft Vlaanderen een brede ervaring opgebouwd in bouwprojecten die tot stand komen dankzij publiek-private samenwerkingen (pps). Het succes van die formule hebben de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de Vlaamse regering nu in een pps-charter gegoten, dit als model voor toekomstige projecten.
Een pps-structuur heeft een specifieke eigenheid waarbij de aanbestedende overheid een beroep doet op de expertise en creativiteit van private partners om het project te realiseren. Daarnaast kan het financiering, onderhoud, uitbating, ontwikkelingsrisico enz. inhouden. Dankzij goede afspraken en een transparant kader tussen alle partners kan het vertrouwen worden bewaard, risico’s worden gereduceerd en een optimaal resultaat worden behaald.
“Pps-projecten vormen een win-win voor de samenleving, de overheid en de bouw. Met een optimaal beheer kan de knowhow van de private partners kan ten volle gevaloriseerd worden”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. “Pps-projecten gaan vaak gepaard met lijvige contracten die de spelregels van de samenwerking en de risicoverdeling op een heldere en concrete manier trachten vast te leggen. Met dit charter zal de samenwerking tussen publieke opdrachtgevers en private opdrachtnemers worden bevorderd, zowel op korte als lange termijn”, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.