Patrimonium wordt nog te weinig gerenoveerd

VCB onderschrijft omvorming van woonbonus tot klimaatbonus

Als eerste punt in hun klimaatbeleid hebben milieubewegingen voorgesteld om de woonbonus te hervormen tot een klimaatbonus. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) onderschrijft dat principe. De woonbonus is nu ook van toepassing voor de aankoop van energieverspillende woningen zonder dat daaraan een renovatieverplichting wordt gekoppeld. Dat zorgt ervoor dat het renovatieritme in Vlaanderen op een veel te laag pitje blijft steken. Nu wordt jaarlijks amper 0,6% van de bestaande woningen grondig gerenoveerd, terwijl dat aantal eigenlijk 2,5% zou moeten zijn.
De toepassing van de woonbonus wordt volgens de VCB best beperkt tot nieuwbouw en grondige energetische renovaties. De klimaatbonus moet wel substantieel zijn. De kosten voor een grondige renovatie lopen al snel op tot 50.000 euro en meer. Na de aankoop van een bestaande woning beschikken kopers vaak over te weinig budget, waardoor de renovatiewerken tot (veel) later worden uitgesteld. Elke overdracht zou eigenlijk binnen de vijf jaar gepaard moeten gaan met een renovatie.
Dat principe van een renovatie vijf jaar na de overdracht staat al in het Vlaams energieplan dat op 20 juli 2018 werd goedgekeurd. Om het proces te vergemakkelijken gelooft de VCB bijkomend in het positieve effect van het EPC+ dat intussen wordt uitgerold. Dat certificaat geeft kopers een beter inzicht in de vereiste renovatiekosten als zij een woning aankopen. Zij zullen dan voor energieverslindende bestaande woningen een juistere prijs betalen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.