Nieuwe woonprojecten overwegend op hergebruikte sites

Twee derde van nieuwe woningen nemen geen extra ruimte in

De Vlaamse overheid heeft een tweede rapport ‘Landgebruik en Ruimtebeslag in Vlaanderen’ uitgebracht. Uit analyse van dat rapport blijkt dat 68% van de bijkomende ruimte-inname door wonen gerealiseerd werd op bestaande sites en bijgevolg onder hergebruik van harde bestemmingen valt. Daarvoor werd dus geen open ruimte ingenomen. Woningbouw is met andere woorden niet de grote boosdoener bij het verdwijnen van open ruimte. Compact bouwen zit bovendien dermate in de lift dat flats over drie jaar het dominante woningtype zijn in Vlaanderen.
Tussen 2013 en 2016 heeft wonen volgens het rapport 16.615 ha extra ingenomen. Daarvan moet dus 11.235 ha (of 68%) gesitueerd worden binnen het bestaand ruimtegebruik. Bijgevolg heeft wonen 5.380 ha ingenomen op voorziene percelen. Volgens het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) is er vandaag nog 42.000 ha voorhanden voor wonen. Maar er zijn heel wat slecht gelegen woonuitbreidingsgebieden, signaalgebieden, achterliggende tuinen enz. Daaruit leert de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dat vandaag minder dan 27.000 ha van de juridische voorraad voor wonen kan worden ingezet.
Daarom gaat de bouwsector onder impuls van de markt op zijn elan verder en worden (grote) woonprojecten overwegend gerealiseerd binnen de bestaande bodembezetting. De VCB verwacht dat het aandeel van compacte woonprojecten binnen hergebruik van harde bestemmingen enkel zal toenemen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.