Flats dominante woontype tegen 2022

Wel grote lokale verschillen in verappartementisering

Sinds 2011 is het aantal vergunde flats fors toegenomen: van circa 16.000 in 2011 tot meer dan 31.000 in 2018. Daardoor zijn zes op tien nieuwe woonprojecten in Vlaanderen appartementen. Als dat ritme aanhoudt, zijn flats over drie jaar het dominante woontype in Vlaanderen. Er blijven echter grote regionale verschillen.
In de stad Antwerpen zijn flats nu al het voornaamste woontype; Leuven en Gent volgen op de voet. In kleinere steden en gemeenten zien we de grootste toename in flats. De afgelopen vijf jaar zijn sterke groeiers o.a. te vinden in de gemeenten rond Sint-Niklaas, Brugge en Mechelen. Maar in dezelfde regio’s zijn er evengoed gemeenten die nog vasthouden aan een traditionele mix van huizen, villa’s en flats.
Niet alleen zijn nieuwe projecten vooral flats, ook is de gemiddelde oppervlakte van nieuwe huizen gezakt van 210 m² in 1998 tot om en bij de 160 m² vandaag. Bovendien blijkt uit een recent rapport van de Vlaamse overheid dat 68% van nieuwe woonprojecten gerealiseerd wordt op oude, hergebruikte sites en bijgevolg geen extra ruimte innemen. Globaal gezien maakt Vlaanderen dus steeds sterker een bouwshift door: compact wonen in of nabij stadskernen en overwegend hergebruik van ruimte.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.