"Tuinverlichting mag je overdag niet zien"

5 vragen over tuinverlichting aan tuinarchitect Bert DaenekindtBert Daenekindt

Bert Daenekindt is al meer dan 10 jaar werkzaam op zelfstandige basis als tuin- en landschapsarchitect. Eind 2019 won hij goud in De Vlaamse Tuinaannemer, met een daktuin in Kortrijk die aan hoogstaande eisen moest voldoen. Dat hij kennis van zaken heeft, staat vast. Wij gingen bij hem langs om te polsen naar zijn standpunt rond tuinverlichting.

Wat is voor u belangrijk bij tuinverlichting?

“Je betaalt een tuinaannemer om een tuin aan te leggen, dan is het de taak van die tuinaannemer om de klant zo lang mogelijk van zijn of haar tuin te laten genieten. Een tuin is namelijk een grote investering, en als je weet dat het vanaf oktober tot april later licht en vroeger donker wordt, dan zijn er zes maanden per jaar dat de tuin niet ten volle benut wordt. Gordijnen sluiten de ramen die uitgeven op de tuin en dat kan je de mensen natuurlijk niet kwalijk nemen, want wie wil nu in de duisternis staren? Ik ben van mening dat je tuinverlichting overdag niet mag zien; grote voorstander van onzichtbare armaturen dus. Je mag niet voelen dat je tuin vol verlichting staat, want het is de tuin die primeert, niet de verlichting. De kwaliteit is prioriteit en als dat esthetisch dan ietwat te wensen overlaat, dan is er niemand die het ziet. Bij gevelverlichting is dit natuurlijk anders. Dan gaan we op zoek naar armaturen die esthetisch bij het type woning passen.”

U creëert dus letterlijk licht in de duisternis?

“Thuiskomen met verlichting op de bomen zonder blad zorgt meteen voor een gevoel van gezelligheid. Er zijn ook planten die in de winter verdorren, maar er toch nog mooi uitzien. Siergrassen zijn bekend, maar er zijn veel andere soorten die pas in de lente afgeknipt moeten worden, zodat je in de winter toch nog een mooi volume hebt in de tuin. Daarnaast zorgt het ook voor een gevoel van veiligheid, niet onbelangrijk tijdens de donkerste maanden van het jaar.”

Komt verlichting in elke tuin tot zijn recht?

“Of het nu gaat om een klein perceeltje of om een uitgestrekte tuin, verlichting creëert overal beleving. Het voordeel is dat een dergelijk tuinproject gespreid kan worden. Ik zeg vaak aan de klanten dat ze bekabeling moeten voorzien, ook als ze nog niet nadenken over tuinverlichting. Het valt namelijk regelmatig voor dat ze na een paar jaar heel gelukkig zijn dat ze de optie hebben om tuinverlichting te installeren. Zo kan er perfect in fasen worden gewerkt om de kost te spreiden.”

Hoe pakt u zo’n project aan?

“Ik leef me in in de tuin van de klant en denk na hoe de eigenaar door zijn tuin kan wandelen. Meer te weten komen over de dromen en verlangens omtrent de toekomstige tuin is een eerste stap. Vervolgens werk ik samen met elektriciens om een verlichtingsplan op te stellen. Een nauwe samenwerking, wij voorzien de bekabeling op de juiste plaats en de elektricien doet de aansluiting. We vragen altijd een aparte lichtstroomschakelaar, losstaand van de woning, zodat een probleem met de tuinverlichting zich niet reflecteert in de woning.”

Welke trends merkt u op de laatste jaren?

“Het grote verschil tussen nu en een decennium geleden is dat mensen veel meer openstaan voor tuinverlichting. Het is fantastisch om te zien hoe dankbaar klanten zijn. Ik kreeg zonet nog een foto van een klant, die tot lang na het vallen van de duisternis buiten bleef zitten omdat hij zo genoot van de tuin dankzij de verlichting. Verder zien we natuurlijk ook steeds meer het gebruik van ledverlichting. 80 tot 90% van de verlichting is op basis van led. En uiteraard ook de opkomst van domotica, waarbij de klant met slechts één klik controle heeft over over de verlichting. Gebruiksgemak primeert, dat is steeds merkbaarder.”

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.