Afgestudeerden kunnen vergrijzing bouw niet opvangen

20.000 bouwmedewerkers op pensioen binnen de tien jaar

Meer dan 20.000 medewerkers, vooral bouwarbeiders, gaan in de komende tien jaar op pensioen, dat blijkt uit het visierapport 2017 van de Vlaamse Confederatie Bouw. De instroom van jongere arbeidskrachten uit het secundair onderwijs daalt de laatste jaren echter fors. Vooral in de 3de graad bso ruwbouw ging het aantal leerlingen naar beneden: van 919 tot amper 506 in de afgelopen zes jaar. Ook daalde het aantal leerlingen in de ruwbouwgerichte tso-richtingen. De opleidingen voor professionele bachelor bouw dreigen hierdoor minder instroom vanuit het secundair bouwonderwijs te krijgen. Nochtans is de bouw steeds meer een STEM-sector die nieuwe evoluties op het vlak van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde integreert. Alleen is STEM nog onvoldoende bekend bij het grote publiek. Tegelijk is het aantal deeltijds lerende jongeren in de bouwopleidingen van Syntra op zeven jaar tijd gedaald van circa 800 tot nog slechts een 200-tal. De integratie van leertijd, jongerenleerlingwezen en alternerende bouwopleidingen is er niet in geslaagd de neergang van deeltijds leren en werken te stoppen. De proefprojecten kenden dit schooljaar in de bouw amper een 40-tal leerlingen.
Ook masterbouwopleidingen, vooral burgerlijk ingenieur, tellen minder inschrijvingen. In het hoger onderwijs voor de bouw zijn er de laatste acht jaren 60% meer studenten ingeschreven voor de professionele bachelors bouw. Tegelijk is het aantal inschrijvingen voor industrieel ingenieur bouw met 28% gestegen en dat voor burgerlijk ingenieur bouw met maar liefst 54% gedaald. In de bouw is er vooral vraag naar bouwtechnici zoals project- en werfleiders, calculators en specialisten in installatietechnieken. Daarvoor is steeds vaker minstens een professionele bachelor vereist. Met haar blog www.stembouw.be wil de VCB hier verandering in brengen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.