Bouwunie verwijt Vlaamse regering inconsequente houding

Bouwunie ontevreden met afschaffing Vlaamse vestigingswet bouw

De Vlaamse regering schaft per 1 januari 2019 de vereiste beroepsbekwaamheden voor elf bouwberoepen af en zo mag iedereen in Vlaanderen een bouwbedrijf starten. Volgens Bouwunie is voor heel wat beroepen een minimum aan beroepskennis noodzakelijk. In de bouwsector blijven kwaliteit en veiligheid belangrijk en op deze manier weet de consument niet of de aannemer bekwaam is voor de job. Bouwunie vraagt de Vlaamse regering dus volop in te zetten op sensibilisering en opleiding van beginnende bouwondernemers. Volgens Bouwunie heeft de Vlaamse regering een inconsequente houding die levenslang leren promoot maar bouwondernemers laat beginnen zonder één enkele opleidingsvereiste.
De vestigingswet staat onder druk sinds een Europese richtlijn bepaalt dat wie in het ene Europese land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook moet kunnen in een ander Europees land. De Vlaamse regering volgt deze redenering, maar de Waalse en de Brusselse regering (voorlopig nog) niet. Het effect daarvan is dat de Waalse of Brusselse vestigingsvoorwaarden gelden voor de eigen, Waalse of Brusselse bouwondernemers, maar niet voor de Europese. Voor de Vlaamse bouwondernemers heerst dus onduidelijkheid: zullen de vestigingsvoorwaarden van Brussel en Wallonië voor hen gelden of niet? “Wij vragen snel rechtszekerheid. Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten een samenwerkingsakkoord afsluiten, zodat Vlaamse bouwbedrijven geen bijkomende verplichtingen krijgen opgelegd”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.