Vlaamse bouwsector zoekt hooggeschoolden

Momenteel zijn er 4.372 vacatures voor hooggeschoolden

In 26% van de vacatures voor bouwberoepen wordt gevraagd naar hoger geschoolden en in 32% van die vacatures naar middengeschoolden. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in de 20 momenteel meest gevraagde bouwberoepen. Die analyse heeft VCB uitgevoerd naar aanleiding van de jobday die plaatsvond tijdens Batibouw op 26 februari.
Voor hooggeschoolden zijn er momenteel 4.372 vacatures en voor middengeschoolden 5.316. Bij de meerderheid van de onderzochte beroepen vragen bedrijven uitdrukkelijk naar hoog- of middengeschoolden. De bouw is dus niet langer een sector waar de werkgevers zich tevreden stellen met laaggeschoolden of het hebben van een voorafgaande scholing niet belangrijk vinden.
Voor deze vijf bouwberoepen is de vraag naar hooggeschoolde profielen nadrukkelijk aanwezig: 
• Werfleider;
• Technicus van een studiebureau;
• Calculator bouw;
• Conducteur bouw;
• Bouwkundig tekenaar.
Het aantal vacatures ligt hier ook veel hoger dan het aantal beschikbare werkzoekenden. Dat komt omdat universitair en hoger bouwonderwijs een te kleine instroom krijgen van nieuwe kandidaten. Van de 20 bouwberoepen beschouwt de VDAB er slechts drie als geen knelpunt. Tien beroepen zijn wel een knelpunt en bij de overige zeven gaat het zelfs om een zwaar knelpunt.
Bovendien bleek uit de resultaten dat de 20 onderzochte beroepen bijdragen tot de oplossing van een van de grootste uitdagingen in onze maatschappij: de klimaatverandering. En typerend voor de verregaande digitalisering in de bouw is dat het beroep van installateur van communicatienetwerken nu op nummer twee van de top 20 meest gevraagde bouwberoepen is terechtgekomen. De vraag naar medewerkers in de bouw die zich bezighouden met klimaatbeheersing en digitalisering is dus fors gestegen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.