Enkel meer renovaties bij wijziging successierechten

Klimaatuitdaging noopt energetische ingrepen in miljoenen woningen

De Vlaamse regering beoogt dat alle woningen in Vlaanderen tegen 2050 energiezuinig zijn. Om het renovatieritme te herlanceren zijn evenwel maatregelen nodig om oudere eigenaars te motiveren. Uit de laatste cijfers blijkt dat de woning van 65-plussers vaak toe is aan een grondige energetische ingreep, maar dat er geen aanstalten worden gemaakt om een renovatie aan te vatten.
Daarom dringt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) aan op een pragmatische wijziging in de successierechten om ouderen met beschikbare middelen aan te zetten tot energetische investeringen. Vandaag leiden zulke investeringen tot aanzienlijke meerkosten voor de kinderen, maar via een wijziging in de successierechten zou de woning op een waardevolle manier worden overgedragen aan de volgende generatie.
Als de aankoop van een bestaande woning binnen een relatief korte termijn wordt gevolgd door de vereiste (energetische) renovaties, zal 90% van de woningen energiezuinig zijn tegen 2050. Zonder wijziging zou dat amper 23% zijn. De oplossing zit trouwens al vervat in het Vlaams energieplan van juli 2018. Volgens dat plan moeten bij een notariële overdracht in volle eigendom van een residentiële woning uiterlijk na vijf jaar drie van de volgende zes maatregelen uitgevoerd zijn: dakisolatie, muurisolatie, beter isolerende vensterprofielen en beglazing, vloerisolatie, installatie van condensatieketel of warmtepomp en van een hernieuwbare warmtepomp- of zonneboiler.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.