Tienjarige aansprakelijkheidsverzekering nog niet helemaal op punt

Bouwunie vraagt oplossing voor dubbele verzekeringen

Sinds 1 juli 2018 zijn aannemers verplicht om een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die verzekering gaat over de ‘gesloten ruwbouw’, dus ze slaat enkel op problemen met de stabiliteit, de stevigheid en de wind- en waterdichtheid voor een periode van tien jaar na aanvaarding van de werken door de klant. Het toepassingsgebied is dus beperkt en dat is sinds kort ook verduidelijkt in een wet.
De verzekering zorgt er echter niet voor dat (ver)bouwers beter af zijn. 85% van de aannemers denken dat de verzekering maar weinig zal moeten of kunnen tussenkomen. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie bij haar leden. Daarenboven is de administratieve last voor de aannemer groot, vindt 41%. En de (ver)bouwer moet voor zijn project soms te veel betalen, aangezien heel wat projecten dubbel verzekerd zijn. Zowel de hoofdaannemer als de onderaannemers sluiten immers een verzekering af. Om te vermijden dat de klant twee keer betaalt voor eenzelfde dekking, moet in de verzekering een tijdelijke opting-out-mogelijkheid komen met prijsvermindering.
Daarnaast is het voor Bouwunie belangrijk dat de klant en de architect effectief controleren of de aannemer een verzekering heeft, en dan ook alleen in zee gaan met wie verzekerd is. Dat is nu nog niet altijd het geval. Uit de Bouwunie-enquête blijkt dat het verzekeringsattest maar werd opgevraagd bij 60% van de aannemers. Dit is nochtans van belang om oneerlijke concurrentie en miserie achteraf uit te sluiten.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.