ZONDER ZORGEN DE LADDER OP

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET GEBRUIK VAN EEN LADDER ALS WERKPOST

Voor werken op grote hoogte is een ladder allerminst de ideale werkpost. Soms is het echter het enige arbeidsmiddel dat kan worden gebruikt. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop werkzaamheden op een ladder veiliger kunnen verlopen. Wanneer de ladder correct geplaatst wordt en de boven- en onderkant voldoende gestabiliseerd zijn, moet het arbeidsmiddel op een bedachtzame manier worden gebruikt. Er zijn allerlei aandachtspunten die het beklimmen en afdalen van en het werken op een ladder veiliger kunnen maken. Ook een tijdige controle en onderhoud kunnen veel leed besparen.

SchilderenKEUZE EN RISICOBEOORDELING

De regelgeving omtrent ladders is onverbiddelijk: dat arbeidsmiddel mag slechts in beperkte situaties worden gebruikt en indien mogelijk moet worden geopteerd voor een meer veilige oplossing. Er zijn dan ook heel wat nadelen verbonden aan werken op een ladder. Voorafgaand aan de werkzaamheden moet daarom zorgvuldig worden bepaald welk type ladder het best wordt gebruikt.

plaatsen en stabiliseren(VER)PLAATSEN EN STABILISEREN

Bij het plaatsen van de ladder moet voldoende aandacht uitgaan naar de ondergrond. Indien die namelijk niet voldoende draagkrachtig of onstabiel is, kunnen allerlei hulpmiddelen worden aangewend om toch op een stabiele ladder te kunnen werken. Daarnaast is het ook cruciaal dat het arbeidsmiddel onder een correcte hellingshoek wordt geplaatst. Ook bij het verplaatsen van de ladder moet men aandachtig blijven.

Septische puttenGEBRUIK

Wanneer werken op een ladder onvermijdelijk is, kunnen enkele aandachtspunten helpen om het arbeidsmiddel veilig te beklimmen en af te dalen. Voor de werken zelf is het vooral cruciaal dat de werknemer een goede houvast heeft. Als maatstaf wordt daarvoor de driepuntsmethode toegepast. Het gebruik is echter ook sterk afhankelijk van het type ladder dat wordt gehanteerd.

controle en keuringCONTROLE EN KEURING

Een ladder die goed wordt onderhouden is sowieso al een pak veiliger. Desalniettemin moet het arbeidsmiddel voor de werken altijd visueel worden gecontroleerd, en moet er jaarlijks een grondige inspectie worden uitgevoerd door een een bevoegd persoon. Daarnaast is er recent heel wat veranderd inzake de normering en keuring van ladder.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.