Bouw wil waardevaste hypotheekmarkt verzekeren

Anders dreigt bemoeilijking energie- en klimaatdoelstellingen

De klimaatuitdaging en de energiedoelstellingen van de Vlaamse overheid zetten de komende decennia in op de energetische renovatie van miljoenen verouderde woningen. Strengere kredietvoorwaarden kunnen echter een rem zetten op de woningmarkt en op het beschikbare budget voor renovaties. Daarom stelt de Vlaamse Confederatie Bouw voor dat kredietverleners zich niet louter baseren op de waarde van een woning bij aankoop, maar dat zij vooral toekijken op de middelen van de kandidaat-kopers om de woning binnen de vijf jaar energiezuinig te maken.
De bouwsector steekt alvast de hand uit om mee te werken aan de technische uitwerking van een verfijnd en gedifferentieerd kredietbeleid. Met energieprestatiecontracten en het invoeren van esco’s (energy service companies) slagen partnerships van bouwbedrijven en kredietinstellingen erin om op innovatieve wijze de energieprestatie van gebouwen aanzienlijk te stimuleren en het kostenplaatje zorgvuldig te beheren doorheen de hele lifecycle van het gebouw.
Ondertussen dient ook een hervorming van de woonbonus zich aan, maar het volstaat niet om die bonus af te schaffen en te vervangen door een verlaging van de registratierechten. Dergelijke korting zorgt er immers voor dat de huizenprijzen gaan stijgen. Daarom zou het beter zijn om de woonbonus te hervormen tot een klimaatbonus. Wie een energiezuinige woning koopt/bouwt of een bestaande woning energiezuinig maakt, kan dan rekenen op bijkomende ondersteuning.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.