- 16 april 2020
- | 5 min. leestijd
Waarom we meer bouwkranen huren dan kopen...
Het origineel Limburgse De Ceuster is een speler op de bouwkranenmarkt sinds 1988 en daarom ondertussen een gevestigde waarde binnen de sector. Yvo De Ceuster kwam einde jaren tachtig tot een overeenkomst met het Italiaanse Gru Dalbe voor de verdeling van het merk binnen de Benelux. En nu, meer dan 30 jaar later, staat Davy De Ceuster als tweede generatie aan het roer van het schip en vaart deze gestaag de toekomst van de sector in.
Tot een 10-tal jaren geleden was een bouwkraan een statussymbool van de aannemer. Aan die enorme machine was de waarde van een bouwfirma te staven. Het was het uitgangsbord van hun bedrijf. Toen heerste er wel een ander investeringsklimaat bij de toenmalige bedrijfsleiders. Maar die trend is dus al enkele jaren gekeerd en nu kijkt men anders naar de functie en de waarde van een bouwkraan in het grote geheel. We kunnen daarom stellen dat er in de bouweconomie een duidelijke shift is gebeurd richting de huurmarkt. Investeringen in grote bouwmachines is niet meer de noodzaak om efficiënt te kunnen werken.
Een andere markt
De reden zit natuurlijk niet alleen in de boekhouding. Hoewel een bouwkraan als basisprincipe nog steeds een hefboom is volgens het evenwichtsprincipe met ballast in verhouding met de te hijsen lasten, zijn er de laatste jaren toch enkele belangrijker dingen veranderd. De hoofdzaak is ecologie of de zuinigheid van de machine bij het verbruik van voeding. Een ander belangrijk punt is de digitalisering en de snelheid van updates binnen de elektronica en de connectiviteit. Het principe is dus nog steeds hetzelfde maar de aansturing van de machine is disruptief veranderd. Zonder mee te volgen in deze richting zal de bouwkraan geen 15 jaar meer heer en meester zijn op elke bouwwerf.
De economie, de ecologie en het anders gaan bouwen met meer oog voor digitalisering hebben er dus voor gezorgd dat de markt van de bouwkranen een verhuurmarkt is geworden doorheen de laatste jaren. Men gaat de bouwkraan huren voor de bepaalde periode en deze kost mee in het project verrekenen. Zo wordt het risico gespreid en ligt de verantwoordelijkheid van de machine bij de verhuurder en niet meer bij de aannemer. Deze verhuurder zorgt dan ook steeds voor het bijhorende onderhoud, zonder dat dit een aandachtspunt hoeft te zijn voor de gebruiker. Men kan ervan uitgaan dat men de juiste kraan voor de juiste job kan inplannen, exact voor de tijd die nodig is om de bouw op te leveren en zonder ongeplande of onverwachte stilstand En dit brengt ons bij het volgende punt, het anders gaan bouwen.
Het bouwlandschap is sterk aan het veranderen en dit zal de komende jaren niet anders zijn. We moeten allemaal gaan nadenken over hoe we onze omgeving op een correcte, verantwoorde en vooral ook duurzame manier gaan invullen. Daarom moeten we af van het traditionele huisjes bouwen langs invalswegen van dorpskernen. We gaan met z’n allen dichter bij elkaar wonen en kiezen voor woonerven, alternatieve bouwsystemen of appartementsstructuren die we voorheen niet kenden. Er wordt daarom ook meer flexibiliteit verwacht van de aannemer, anno 2020. Zo is het moeilijk om daarvoor de juiste, universele bouwkraan te voorzien voor alle nieuwe opdrachten; de verwachtingen zijn gans anders. Het ene project heeft een flexibele, supermobile bouwkraan nodig en het andere verwacht net iets meer capaciteit dan de norm. En dan moeten we ook nog rekening houden met de beschikbare plaats op het bouwperceel en de maximaal geleverde stroomvoorziening. De tijden van 63A per bouwwerf zijn reeds ver vervlogen. Om te voldoen aan de wensen van de hedendaagse bouwheer, hebben we dus flexibele aannemers met flexibele uitrusting nodig. Een bouwkraan-leverancier als De Ceuster kan ervoor zorgen dat de aannemer steeds de juiste bouwkraan voor de juiste periode beschikbaar heeft én ook onder de juiste voorwaarden.
Naast deze twee punten gaat de verdere digitalisering ook meer en meer een belangrijke rol spelen. De aansturing en dus de “binnenkant” van de bouwkraan is sterk aan het veranderen. Alle recente bouwkranen werken al enkele jaren op frequentiesturingen en zorgen voor een accurate, gebruiksvriendelijke en zuinige besturing van de machine. En net door deze frequentiesturingen hebben we meer invloed op de werking ervan. Sinds twee jaar investeerde De Ceuster al in deze digitale shift. Met een eigen team van innovatoren wordt de ganse aansturing van de bouwkraan geanalyseerd en geoptimaliseerd door de toevoeging van IoT. De traditionele bouwkraan wordt uitgebreid met sensoren en meters om de werking van de kraan te kunnen opvolgen en bijsturen vanop afstand. Daarnaast worden systemen als camera’s en scanners optioneel toegevoegd om inzichten te vormen richting projectopvolging, beveiliging en BIM, Building Information Model. Via het vergaarde beeldmateriaal kan men de actuele bouw beter voorbereiden, sneller uitvoeren en correcter controleren, zonder dat afstand een issue kan zijn. Die efficiëntie en tijdsbesparing zet zich snel om in lagere kosten, een snellere oplevering en dus ook een tevreden klant. En daar doen we het allemaal voor, toch?
Onvoorziene invloeden
Ons land, onze mensen en de sector worden op dit moment best zwaar op de proef gesteld met de huidige Corona crisis. Het is voor iedereen benauwd om te zien hoe ons leven op enkele weken volledig overhoop werd gehaald en hoe we in een fractie van een tijd op een andere manier moeten denken en handelen. Neem nu de nieuwe ‘social distancing’ maatregel; geen sinecure op een bouwwerf. Maar toch moeten we er snel een oplossing voor vinden om actief te kunnen blijven, met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk om toch even te vermelden hoe belangrijk het is om vol in te zitten op het welzijn en de gezondheid van ons “human capital”, onze mensen op de werkvloer. Het is belangrijk om de juist balans te vinden tussen de maatregelen en de continuïteit van de sector. De Ceuster heeft sinds de verstrenging van de maatregelen haar deuren gesloten en gekozen voor de veiligheid van haar mensen en klanten. Na het uitvoeren van een nieuwe risico-analyse zijn ze in een eerste fase terug opgestart en worden er onder duidelijke, strenge en niet-discussieerbare, voorwaarden terug werven beleverd met de juiste bouwkraan en bijhorende service. En ook zij zijn fier op het resultaat en wensen iedereen die hieraan constructief meewerkt te bedanken voor hun inzet. Enkel als we samen en apart sterk staan, zullen we deze impasse zonder al te veel kleerscheuren overleven. Want hey… Together we build a strong future!
Bent u mee in het verhaal en wenst u ook te gaan voor een bouwsector met toekomst? Laat u dan bijstaan door de specialisten van De Ceuster, want zij weten perfect wat uw moderne bouwwerf nodig heeft. Meer info kan u vinden op www.deceuster.be en de gekende sociale mediakanalen.