STIMULEREN VAN (COLLECTIEVE) (TOTAAL)RENOVATIES

Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein wil collectieve totaalrenovaties stimuleren waarbij de renovator financiële tegemoetkomingen zal ontvangen.

Hoe kan het tempo waarmee het Vlaams woningpatrimonium wordt gerenoveerd, worden opgedreven?
“Richting 2020 is het absoluut nodig dat we nu sneller én meer renoveren. De individuele premies worden daarom verder afgebouwd. Zo zullen er vanaf 2020, wanneer dakisolatie verplicht wordt, hiervoor geen premies meer zijn. In de plaats daarvan willen we totaalrenovaties stimuleren waarvoor we enkele nieuwe premies creëerden. Het totaalplaatje is bij renovaties immers van groot belang. Enkel het dak isoleren is wel nuttig, maar het is veel efficiënter om ook muren, vloeren én glas aan te pakken. Deze totaalrenovaties kunnen ook gefaseerd verlopen: wie binnen een periode van vijf jaar drie verschillende energierenovaties laat uitvoeren, ontvangt een totaalrenovatiebonus die schommelt tussen € 1.250 en € 4.750. Bij dergelijke energetische totaalrenovaties is er overigens een sleutelrol weggelegd voor architecten, want (toezicht op) een kwalitatieve en kostenefficiënte uitvoering is heel belangrijk.De burenpremie voorziet dan weer tot € 400 per woning voor het aanstellen van een onafhankelijke projectbegeleider die de renovatie van begin tot einde bij minstens tien renovatiewerken in één gemeente begeleidt. Woningen in één straat of wijk hebben vaak dezelfde kenmerken doordat ze in dezelfde periode gebouwd zijn, en hebben dus vaak ook dezelfde renovatiewerken nodig. Studies wijzen bovendien uit dat het samen renoveren van meerdere woningen gemiddeld 15% goedkoper is dankzij schaalvoordelen op het vlak van prijs, organisatie en begeleiding. Premies moeten vlot toegankelijk en eenvoudig te verkrijgen zijn. Eventuele extra regels moeten steeds gericht zijn op een kwalitatieve uitvoering door een deskundige aannemer of installateur."

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.