MiC 4.0 maakt de weg vrij voor een kwaliteitsborgingssysteem

Volgende fase voor gestandaardiseerde machinegegevens

MiC 4.0De algemene vergadering van de Werkgroep ‘Machines in Construction’ of MiC 4.0 neemt de gestandaardiseerde machinegegevens uit de internationale norm ISO 15143-3 naar een volgende fase. Nadat de aangesloten bedrijven in een eerste stap hebben ingestemd met een uniform begrip van de gegevens, ligt de focus nu op de gegevens van het bouwproces. Het gemeenschappelijke doel van de samenwerking tussen fabrikanten en gebruikers is een kwaliteitsborgingssysteem om een uniforme standaard voor de bouwsector te garanderen. De centrale zorg van de huidige 80 leden is het vaststellen van de door MiC 4.0 ontwikkelde standaarden in de markt en deze te laten controleren door een neutrale autoriteit. Dit vereist een testcentrum voor interfaces, conformiteitsaudits en certificaten als bewijs. In de komende maanden zal de werkgroep concepten uitwerken, de economische efficiëntie onderzoeken en zoeken naar geschikte samenwerkingspartners.
Grondverzetmachines, kranen, speciale civiele techniek, wegenbouw, betontechniek, installaties voor bouwmaterialen en hulpstukken zijn daarbij de zeven clusters van de Machine Data-werkgroep. In verschillende samenstellingen hebben de deelnemende bedrijven al overeenstemming bereikt over de afzonderlijke parameters voor een uniform begrip van de machineconditiegegevens. Dit zal worden gevolgd door het werk van de Data Rights Working Group. Dit is een hot topic, want niemand kan wettelijk aanspraak maken op gegevenssoevereiniteit. Er is momenteel geen wet die het eigendom van algemene machinegegevens regelt. Op dit moment is er alleen de mogelijkheid om contractuele afspraken te maken die bijvoorbeeld de gegevens categoriseren, aan de contractpartijen toewijzen door middel van licenties of ‘feitelijk eigendom’ creëren door middel van encryptie en andere technische maatregelen. De System Architecture-werkgroep houdt zich bezig met de eisen voor uni- en bidirectionele communicatie. Standaarden voor de structuren, processen en symbolen voor het bedienen van mobiele machines zullen worden gedefinieerd door de Human Machine Interface HMI-werkgroep.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.