Democo werkt appartement af op 7,5 dagen

LEAN-experiment op Gentse Rabotsite toont aan dat doorlooptijd korter kan

Op maandag 13 augustus gaf Democo het startschot voor een opmerkelijk LEAN-experiment op de Rabotsite – waar WoninGent de bestaande woontorens vervangt door aantrekkelijke nieuwbouwappartementen. Het doel: de doorlooptijd voor de afwerking van een appartement terugdringen van 30 naar 9 dagen. Het projectteam en de onderaannemers overtroffen de verwachting en klokten af op 7,5 dagen en dat zonder aan kwaliteit in te boeten. “We gingen vooral na hoe we tijdverspilling aan nevenactiviteiten maximaal konden reduceren”, vertelt William Vander Bracht, LEAN-manager bij Democo. “Het geheim achter deze korte termijn is verregaand overleg tussen alle partijen.”
Er werd bij het project niet ingeboet aan kwaliteit omdat niet de arbeidstijd, maar wel de tijd voor nevenactiviteiten werd teruggeschroefd. “We hebben de planning zo opgesteld dat meerdere aannemers tegelijk in het appartement konden werken zonder elkaar te hinderen. We deelden het appartement in meerdere werkzones op en voor iedere zone werd een planning tot op het kwartier opgemaakt”, verduidelijkt algemeen directeur van Democo, Frederik Bijnens.
Het geslaagde experiment betekent niet dat Democo nu ieder appartement op 7,5 dagen zal opleveren. “Voor het experiment was er continue opvolging en controle op de werkzaamheden. Dat is in de praktijk niet mogelijk. We hebben wel zinvolle lessen geleerd om de manier van LEAN samenwerken te optimaliseren en zo de afwerktermijn toch nog gevoelig in te korten”, besluit Vander Bracht.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.