Kloof met goedkopere buitenlandse arbeider verkleint

Bouw- en elektrobedrijven genieten eindelijk van beloofde lastenverlaging

Na lang aandringen door Bouwunie en Nelectra is de beloofde lastenverlaging voor ploegenarbeid van bedrijven die werken in onroerende staat uitvoeren (zoals bouw- en elektriciteitswerken) eindelijk een feit. Het laatste onderdeel van de wet die daarvoor moest zorgen, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 6 mei 2019.
De lastenverlaging geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018. Ze bedraagt 3% berekend op het brutoloon van de arbeiders die in ploegen werken. Voor 2019 zal de lastenverlaging 6% bedragen en vanaf 2020 wordt dat 18%. Het effect voor 2018 zal bepert blijven; bij een normale tewerkstelling gaat het over ongeveer 700 euro per arbeider per jaar. Dat voordeel verdubbelt echter in 2019 en kan oplopen tot meer dan 5.000 euro per arbeider per jaar vanaf 2020. De bedragen zijn afhankelijk van het bruto uurloon en van het aantal werkdagen dat de arbeider in ploegverband werkt.
De lastenverlaging is broodnodig voor de Belgische bedrijven om de concurrentie met buitenlandse bedrijven aan te kunnen. Die betalen in hun land van herkomst immers lagere sociale lasten en zijn daardoor goedkoper. Het gaat dus niet om de strijd tegen frauduleuze concurrentie, maar over de concurrentie tussen enerzijds bedrijven die onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid, en anderzijds bedrijven uit EU-landen met een goedkoper sociaal zekerheidsstelsel.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.