5 maatregelen voor energievriendelijke gebouwen

Aandacht voor klimaatuitdagingen bij Confederatie Bouw

Van een terugval is in de bouw nog geen sprake, zo blijkt uit de zesmaandelijkse conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw. De sector gaat voor dit jaar uit van een groei van 2,5% na een groei van 3,3% in 2018. Wat de woningbouw betreft zal het aantal vergunningen afnemen, maar toch zal de bouw van nieuwbouwwoningen in 2019 nog met 1,5% toenemen. De bouw en renovatie van niet-residentiële gebouwen zal dit jaar dan weer toenemen met 2,5%.
Ondertussen blijft de sector niet blind voor de klimaatuitdagingen en lanceert de Confederatie Bouw vijf maatregelen om gebouwen energievriendelijker te maken. Een eerste maatregel vraagt om de veralgemening van het btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw. Daardoor zouden consumenten niet meer sowieso voor renovatie kiezen omdat sloop en heropbouw te duur zijn. Een tweede maatregel wil dat – om te vermijden dat een energetische renovatie zorgt voor een herziening van het kadastraal inkomen (KI) en dus voor een verhoging van de woonfiscaliteit – het KI niet wordt opgetrokken na dergelijke ingrepen.
Ook cruciaal wordt om de financiering van energetische renovatie te vergemakkelijken. Daarvoor moet de ontleningscapaciteit van de kopers uitgebreid kunnen worden. Verder pleit de sectororganisatie voor een infocampagne die de rendabiliteit van een energie-investeringen in de verf zet. Tot slot is ook samenwerking met de regio’s nodig. Zeker voor het aanmoedigen van investeringen waarvan de rendabiliteit onvoldoende is.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.