Gevolgen afschaffing woonbonus voor bouwsector

Korting op registratierechten zal waarschijnlijk ontoereikend blijken

De Vlaamse regering gaat de woonbonus afschaffen en vervangen door een korting op de registratierechten. Uit een recente enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw blijkt dat 76% van de aannemers verwacht dat de afschaffing van de woonbonus een negatieve impact zal hebben op de werkgelegenheid in de bouwsector.
Bovendien zal er ook ecologische impact zijn. Vandaag gaan veel bouwers verder dan de wettelijke verplichtingen. Al in 2017 voldeed 50% van de nieuwe eengezinswoningen aan de strenge E-30 norm. Volgens 69% van de aannemers zal de bereidheid van potentiële eigenaars om verder te gaan dan E-30 dalen. De woonbonus ondersteunde namelijk gezinnen om bij de bouw van hun woning bijkomende investeringen in energiezuinigheid te doen, een ondersteuning die vandaag wegvalt.
Verder zal de geplande korting op de registratierechten vooral een voordeel zijn voor wie een bestaande woning koopt. Want wie bouwt of renoveert valt onder het btw-stelsel en niet onder het stelsel van registratierechten. De hervorming van de registratierechten voorziet wel een verlaagd tarief van 5% in plaats van 6% wanneer de koper een ingrijpende, energetische renovatie uitvoert. 89% van de aannemers denkt echter dat die korting te klein is om kopers te overtuigen. Enkel een substantiële korting bij een energetische renovatie, kan het verschil helpen maken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.