Wienerberger wint allereerste Ufemat prijs voor duurzame verpakking

In België alleen wordt jaarlijks 40.000 ton aan verpakkingsmateriaal gebruikt

Ufemat, de Europese vereniging van nationale federaties van bouwmaterialenhandelaars en producenten, reikte in oktober haar eerste Packaging Award uit. Ze wil daarmee de aandacht vestigen op ‘best practices’ inzake duurzame en circulaire verpakkingsoplossingen voor bouwproducten. De algemene vergadering van Ufemat, technisch geassisteerd door Valipac, selecteerde uit de ingediende projecten een shortlist waaruit de winnaar werd gekozen tijdens het 61e congres van de vereniging in het Zwitserse Montreux. Winnaar werd een innovatieve circulaire krimphoes, ontwikkeld door een multidisciplinair samenwerkingsverband waarin Wienerberger een actieve rol op zich nam.
Ufemat hanteerde voor de toekenning van de Packaging Award strenge evaluatiecriteria, waarin vier aspecten nauwgezet onder de loep werden genomen:
• Design voor recyclage: Is het verpakkingsmateriaal zo ontworpen dat het gemakkelijk kan worden gerecycled?
• Circulariteit: Is de verpakking herbruikbaar? Bevat ze gerecycleerd materiaal?
• Beperking afval: Welke inspanningen zijn geleverd om verpakkingsmateriaal te weren dat niet noodzakelijk is in de productieketen? Is het gebruikte materiaal achteraf gemakkelijk weer in te zamelen?
• Innovatie: Zijn er slimme manieren ontwikkeld om tot een oplossing voor een duurzaamheidsvraag te komen?
De krimphoes bestaat voor de helft uit gerecycleerde plastic en beschikt toch over alle kwaliteiten die vereist zijn voor de toepassing en het transport waarvoor ze is bedoeld. Daardoor kan ze een fikse boost betekenen voor de duurzaamheid binnen dit segment van verpakkingen voor bouwmaterialen. Alleen al in België wordt hiervoor jaarlijks 40.000 ton aan verpakkingsmateriaal gebruikt. Voor heel Europa loopt dat cijfer op tot meer dan 500.000 ton. Bovendien gebeurt er momenteel nog onderzoek naar de mogelijkheid om circulaire rekhoezen, rekfolies en andere verpakkingen te produceren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.