Transciptie
In de vorige aflevering startten we met de muurafwerking in de slaapkamer.
We kozen voor een combinatie van twee soorten behang om de ruimte een frisse en gezellige uitstraling te geven.
Na het uitvlakken en primeren van de wanden, plaatsten we een donkerder effen behang op een deel van de muren.
Dit zal de ruimte een warme en tijdloze uitstraling geven en ook de akoestiek van de ruimte ten goede komen.
In deze aflevering voorzien we een accentwand achter het bed.
Dit doen we met een fris groen digitaal behang met een jungle tekening.
Het geeft de kamer extra cachet, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee om perfect te plaatsen…
We besloten om de slaapkamer in het appartement volledig af te werken in/met behang.
Quote Steven voordelen behang?
Het overgrote deel van de kamer werd al voorzien van een grijsbruin vliesbehang.
Er rest ons nog één muur te doen…
Nu gaan we kijken om euh de accentwand te gaan plaatsen in de slaapkamer.
Dus euh we kiezen hier terug voor een euh digitaal behang. Maar nu is het heel belangrijk om euh de afmetingen van de muur te gaan nemen, dus terug eigenlijk de hoogte en de breedte, om eigenlijk de tekening, het panoramisch zicht, van het behang mooi te gaan bepalen in het geheel van de afmetingen.
In principe zijn het panelen van 1,27 meter. Maar in dit geval gaan we echt wel gaan kijken van welk paneel we gaan aansluiten.
Er kan zowel rechts als links referenties aangesloten worden. Dus nu gaan we eigenlijk echt wel gaan bepalen van hoeveel gaan we gaan nemen en waar gaan we de hoogte gaan bepalen.
In dat geval gaan we eigenlijk een klein beetje van de onderzijde gaan wegnemen, zodanig dat we meer van de bovenzijde, van de bomen gaan zien. Dus dat het panoramische zicht heel natuurlijk overkomt.
Dus nu gaan we kijken voor euh in de slaapkamer een euh accentwand te gaan plaatsen. In dit geval kiezen we terug voor een euh digitale wand.
Dat zijn allemaal paneeltjes eigenlijk van 1,27 meter op 3 meter. Dus hier is het echt wel belangrijk om de verhoudingen van de muur te gaan berekenen. Dus de hoogte en de breedte. Om zo te kunnen gaan bekijken hoeveel panelen we exact nodig hebben om de volledige wand te kunnen bepalen. Maar ook de verhoudingen van de tekeningen mooi in het beeld te gaan brengen.
In dat geval spreken we eigenlijk over een euh jungle tafereel. Urban. Dan is het ook wel belangrijk als je de kamer binnenkomt, dat je een mooi zicht hebt op de bovenkant van de takken van de bomen. Dus in dat geval gaan we eigenlijk de positie gaan gaan nemen om te gaan kijken van welke stukken gaan we gaan wegnemen om een mooie verhouding te gaan euh verkrijgen.
Nu gaan we verder kijken voor euh het digitale behang te gaan plaatsen als accentwand in de slaapkamer.
We hebben eigenlijk euh panelen van 1,27 meter breedte, op 3 meter hoogte. […]
Vandaag gaan we kijken om euh een accentwand in de slaapkamer te gaan plaatsen.
In dat geval kiezen we terug voor een euh digitaal behang.
Dat bestaat eigenlijk uit losse panelen van 1,27 op 3 meter.
Volgens de berekeningen van de te behangen muur hebben we eigenlijk 3,54 centimeter. De paneelkes zijn eigenlijk 1,27 meter dus we komen eigenlijk uit op een 3,81. Dus is het echt wel belangrijk om te gaan kijken van hoe en welke panelen gaan we in positie gaan brengen om een mooi geheel te hebben.
Hier hebben we eigenlijk gekozen om eigenlijk te starten vanaf het tweede paneel, volgens het voorgetekend panoramas… panoramisch zicht.
Gaan we eigenlijk starten met de 1, 2 en 3. Maar we gaan ook de hoogte gaan bepalen.
In dat geval spreken we hier eigenlijk over mooie bomen… de bovenkant gaan we gaan bewaren, omdat je eigenlijk altijd het hoogtezicht gaat bekijken bij het binnenkomen van de kamer. Dus gaan we eigenlijk ongeveer, kijk, op die positie gaan uitkomen.
We nemen ongeveer een 45 centimeter van onder weg van de 3 meter. En dan komen we eigenlijk op dat paneel uit. Dat panoramisch zicht.
Eigenlijk heel belangrijk dat die berekening, dat er goed aandacht genomen wordt om dat allemaal mooi te gaan berekenen. Mooi in positie te gaan brengen, vooraleer we eigenlijk overgaan tot het plaatsen van het digitaal behang.
Nu gaan we eigenlijk in de slaapkamer euh de accentwand gaan plaatsen.
We kiezen terug voor een euh digitaal panoramisch behang.
Die eigenlijk bestaat eigenlijk uit vier panelen. Die telkens eigenlijk zowel rechts als links kunnen verder uitgebreid worden.
In dat geval, volgens de afmeting van onze euh onze muur in de slaapkamer, gaan we eigenlijk gaan gaan kiezen voor drie panelen.
Dus we schuiven eigenlijk één paneeltje op… zodanig eigenlijk dat we een mooi panoramisch geheel gaan bekomen, volgens de afmeting van onze muur die eigenlijk ietsjes kleiner is dan de vooropgestelde muur volgens de panelen.
Dan gaan we ook gaan gaan kijken om de hoogte gaan bepalen. Dus welk stuk van het tafereel kunnen we wat wegnemen, want we spreken hier wel van een hoogte van 3 meter, voor in het geval er wel hogere muren aanwezig zijn. Hier hebben we dus lagere muren, dus gaan we een deeltje moeten gaan wegnemen. Dus een 45 centimeter. Maar… we kiezen eigenlijk om langs de onderzijde te gaan wegnemen… zodanig eigenlijk dat we het bovenaanzicht blijven behouden. Want bij het binnenkomen van de kamer gaan eigenlijk… gaan we eigenlijk automatisch altijd gaan gaan kijken naar de bovenzijde, dus eigenlijk de ooglijn.
Dus gaan we een klein beetje van vanonder gaan wegnemen, want er komt ook eigenlijk een bed voor, waardoor dat een deel gaat gemaskeerd worden.
Dus in dat geval hebben we eigenlijk drie panelen van 1,27 meter.
En we gaan dan ook terug eigenlijk starten met een loodrechte lijn. 1,5 centimeter wegnemen van de hoek, omdat we eigenlijk mooi kunnen gaan afsnijden. En ook niet te veel te gaan wegnemen terug, van het tafereelke.
Dus het is echt wel heel belangrijk om eigenlijk een mooie studie te maken, een mooie berekening te maken vooraleer je eigenlijk het behang gaat gaan plaatsen.
Dus alles mooi gaan bekijken. Alles mooi voorbereiden. En dan kunnen we van start gaan.
Het aloude gezegde is ook hier weer van toepassing: een goeie voorbereiding is het halve werk.
Niet enkel het opmeten en de voorberekening zijn daarbij belangrijk.
Uiteraard moet je ook weer je startpositie gaan bepalen aan de hand van een loodlijn.
We gaan eigenlijk terug onze euh loodlijn gaan plaatsen, maar we gaan eerst ook nog een keer nakijken ofdat de muur in principe wel mooi loodrecht is, waterpas.
En… ja. In principe is dat wel goed, dus kan ik eigenlijk zo minimaal mogelijk euh… een overboording gaan gaan maken eigenlijk.
Daarnaast kunnen ook schakelaars of stopcontacten een obstakel vormen.
Om die zo net mogelijk in de behangmuur te integreren schroef je ze in deze fase wat los. Zo zal je er met je behang netjes achter kunnen gaan en heb je een strakke afwerking.
We gaan nu de eerste baan plaatsen van het euh digitaal behang.
Maar voor hier heb ik er wel voor gezorgd euh… om de marge zo klein mogelijk te houden.
Dus een… ook terug een loodrechte lijn gezet, maar een klein centimetertje minder genomen om eigenlijk de tekening, of de boomstronk eigenlijk zo veel mogelijk te gaan bewaren.
Daarmee is het ook wel heel belangrijk om euh zeker vooraf te gaan kijken ofdat de hoek waterpas is en dat je loodlijn ook waterpas is, dan kun je zo min mogelijk gaan marge nemen.
Ook de rechtheid van je plafond is natuurlijk belangrijk. Want dit bepaald hoeveel marge je aan de bovenzijde van je behangstroken moet voorzien.
Voel waar de hoeken zitten en snijd het behang alvast in kruisvorm door tot bijna aan de hoek.
Strijk het behang dan zo vlak mogelijk aan met je spatel en hou hem tegen de rand.
Doordat je het plaatje wat naar voor zette kun je de spatel er wat onder houden, zodat je het papier zo diep mogelijk kan afsnijden.
Op die manier zal je behang heel net op de schakelaar aansluiten, zonder dat er vrije muur zichtbaar is.
Dus euh… Na het aandrukken met de behangborstel, kunnen we toch met de spatel – maar heel voorzichtjes – in een opwaartse beweging… dus de luchtbellen eigenlijk gaan uitdrijven. Naar omhoog en naar de zijkanten. Maar heel voorzichtjes.
Het is vooral de bedoeling dat we eerst met de borstel alles mooi gaan aandrukken, en dan de overtollige lucht onder het behang gaan uitwrijven. Maar heel voorzichtjes…
Om geen besch… schade te maken aan het behang.
Dus… Nadat we de tweede baan geplaatst hebben, gaan we terug het naadje… beetje gaan afwassen. Dus overtollige lijm beetje gaan verwijderen. Wegdeppend, licht wrijvend.
Om dan terug met ons nadenrollertje het naadje mooi te gaan dichtpressen.
Zo zie je dat het eigenlijk mooi dicht zit…
Plaatste je de behangstroken goed aansluitend, en heb je met de nadenroller de naden goed dichtgedrukt… Dan wordt het onmiddellijk moeilijk om de naad terug te vinden en de verschillende banen te onderscheiden.
Of dat is toch de bedoeling. Dan ben je in je opzet geslaagd.
Dus euh… Nu gaan we de laatste baan gaan plaatsen.
Maar… Zoals je ziet, kijk, de laatste baan is in principe breder dan het laatste in te vullen stuk. Dus dan gaan we eigenlijk over de volledige lengte een stukje gaan wegnemen.
Wel heel belangrijk om een keer te gaan kijken, een keer na te kijken waar je aansluit en waar dat je precies gaat afsnijden.
Dat gaan we ook euh… gaan markeren. Dus, hier gaan we afsnijden.
En gaan we volledig op de behangtafel… [een] volledige strook met de schaar gaan wegnemen eigenlijk.
Laat nog een paar centimeter marge – hou de strook dus een paar centimeter breder – zodat je het behang dan mooi in de binnenhoek ter plaatse kan afsnijden.
Dus na het plaatsen van de volledige wand gaan we toch best nog een keer een extra contrôle gaan doen, om te kijken of er geen luchtbelletjes nog zichtbaar zijn.
Want het is echt wel een behang dat je heel zorgvuldig moet gaan plaatsen. Ook je tijd ervoor nemen…
Want haast en spoed is zelden goed.
Dus echt heel verzorgd gaan werken.
Alles mooi nakijken… en eigenlijk met het… tegen het licht gaan inkijken, en zo kun je eigenlijk echt wel gaan zien waardat er nog wat blaasjes aanwezig zijn. En die echt wel mooi terug gaan uitwrijven.
Eigenlijk wrijven we ze zo veel mogelijk uit naar de naad toe, dan kan de lucht via het naadje ontsnappen.
En naar de zijkanten toe. En naar het plafond toe.
Voor euh de accentwand heb ik gekozen voor een omgekeerd effect.
Meestal gaan we eigenlijk een donkerder accentwand gaan plaatsen, met een lichter behang. Hier heb ik net gekozen om het omgekeerd te doen. Dus eigenlijk een lichte accentwand en de overige muurtjes in het donkerder behang.
Waarom ? Deze wand zit eigenlijk in verbinding met het daglicht. Dus eigenlijk komt er scheerlicht op, waardoor eigenlijk dat de lichte kleur en de koele kleur een terugkaatsend effect gaat geven en de ruimte eigenlijk een ruimtelijker gevoel gaat geven. En ook wel een fris effect.
Maar om toch een warm effect te gaan bekomen in de ruimte, heb ik de overige muurkes in het donker gestoken. En zo heb je de perfecte match tussen het lichte, frisse, weerkaatsende en toch volle, warmer interieur, slaapkamer in feite.